Important

LOCAL | Biserica Sfântul Nicolae a fost resfințită. ÎPS Teofan a oficiat o slujbă impresionantă – FOTO

Curtea Bisericii Sfântul Nicolae din municipiul Botoșani s-a umplut de lume încă de la primele ore ale dmineții. Sute de persoane au așteptat cu nerăbdare evenimentul de resfințire a lăcașului de cult, mai cu seamă că se puteau bucura din nou de prezența mitropolitului Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, Ierarhul a oficiat sfânta liturghie împreună cu un impresionant sobor de preoți.  Printre oameni s-a aflat, discret, și primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur.

Istoricul Bisericii „Sfântul Nicolae” Botoșani

 Botoșani, secolul XVIII. Sentimentul religios, care a stăpânit sufletele moldovenilor, în veacurile trecute, s-a concretizat, la oamenii cu dare de mână prin construire de biserici pentru mântuirea sufletului lor. Orașul Botoșani fiind un centru comercial, și locuitorii orașului putând, din aceasta cauză, să se îmbogățească mai lesne, a fost împodobit cu un număr de biserici poate mai mare decât ar fi fost necesar pentru numărul relativ restrâns de credincioși, chemați sa înalțe laude Domnului, în aceste lăcașuri sfinte.

Parohia. În zona săracă a orașului Botoșani, locuiau în secolul al optsprezecelea, familiile a trei bresle de meseriași: Breasla pescarilor, breasla brânzarilor și breasla ciubotarilor. Aici era parohia „Sfântul Nicolae cel sărac”, iar pe strada numită atunci Sfântul Nicolae (mai târziu Pușkin), s-a început construcția unei biserici de lemn. În afară de aceste bresle de meseriași, la construirea bisericii au mai contribuit familiile Borcea, Cerbu şi Urzică. De la aceste familii biserica are mai multe obiecte şi daruri. Pentru respectul şi recunoştinţa de ajutor, osemintele acestor familii „s-au îngropat în pridvorul bisericii, unde se şi află câte o piatră cu inscripţie pusă în perete”, după cum scria academicianul Arthur Gorovei în cartea „Monografia orașului Botoșani”.

Biserica de lemn. Ridicarea Bisericii de lemn „Sfântul Nicolae”, a început aproximativ după anul 1762, ctitor principal fiind Sandu Borcilă, după cum se menționează la începutul unei inscripții:  „Această Sfântă Biserică ce să prăznuiește hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş… ”. În patrimoniul Bisericii „Sfântul Nicolae” se află o icoană pe care este zugrăvit Sfântul prooroc Ilie şi împrejur viaţa lui, iar deasupra Sfinții ierarhi: Atanasie, Chiril, Ioan cel Milostiv, Spiridon şi Nicolae, pe care este menționată data: 27 martie 1797.

Biserica de piatră. În anul 1808, pe locul bisericii de lemn, s-a zidit o biserică mai mare din piatră,  după cum se menționează la sfârșitul unei inscripții: „…s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11. Dimitrie Hriste”. Primii ctitori la zidirea bisericii din nou au fost Ioan, Ecaterina și preotul paroh Vasile, după cum se menționează în altă inscripție: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30”.
Clopotniţa şi pridvorul. Clopotniţa bisericii cât şi pridvorul actual s-au făcut în anul 1832. Aceasta se vede de pe inscripţia pusă pe clopotniţă: „Această clopotniţă a Bisericii Sf. Nicolae s-a făcut prin străduinţa şi miluirea pravoslavnicilor hristiani , şi prin silinţa slujitorilor Sfintei Biserici, din piatră, în zidire din nou 1832”.

Turnul altarului. În anul 1875 s-a făcut o reparaţie capitală a bisericii: s-a construit turn pe altar, s-a înălţat turnul de pe clopotniţă şi s-a acoperit peste tot cu tablă; s-a făcut din nou veşmântăria cu gropniţă dedesubtul ei; „de asemenea s’au făcut reparaţii şi pe dinlăuntru, toate  în timpul tutorelui Iancu Dimitriu şi cu stăruinţa economului Costache Budeanu, cu cheltueala miluitorilor şi cel mai mult de la familia Urzicenilor”, după cum este scris în pisania de la intrarea în biserică.

Preoți slujitori:

Preotul Vasile (1808), preotul Ilie (1821), preotul Atanasie Vasiliu (1854), preotul Urzică, preotul Gheorghe Urzică,  preotul Alexandru Urzică, preotul Constantin Budeanu, preotul Constantin Ifrimescu (+1904), preotul Constantin D. Possa (1906). Din data de 1 februarie 1991 până în prezent, Preotul Irimia Dan.

Parohul actual. Părintele Irimia Dan s-a născut la data de 13 ianuarie1956 în localitatea Botoșani, din familie cu tradiție preoțească. Fratele tatălui, preotul Teodor Irimia a fost preot la Biserica Pacea Botoșani (1980-1987). Părintele Dan este licențiat al Institutului Teologic de Grad Universitar Sibiu, promoția 1981.

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page