Important

LOCAL | Biserica „Schimbarea la Față” din localitatea Hudum își serbează astăzi hramul. P.C. Ionuț Simionică: „S-au făcut aici multe lucruri frumoase, dar unde-s oamenii?” – FOTO

Parohia din localitatea Hudum a îmbrăcat haine de sărbătoare, praznicul Schimbării la Față fiind un prilej de bucurie în comunitate și nu numai. Credincioși din municipiul Botoșani, dar și din parohiile învecinate s-au alăturat, miercuri seară, enoriașilor Bisericii „Schimbarea la Faţă” din localitatea Hudum, participând cu toții la slujba vecerniei cu litie, oficiată de un sobor de 11 preoți, de la parohiile din jur și colegi de facultate cu părintele paroh, în frunte cu P.C. Ionuț-Bogdan Simionică de la Parohia Mesteacăn-Corni, care a ținut și cuvântul de învățătură. Cu toții au înălțat rugăciuni, înfruntând arșița, cerând milă și ajutor de la Dumnezeu pentru aceste vremuri potrivnice.

Predica părintelui Ionuț a fost electrizantă, pigmentată pe alocuri cu încurajări adresate credincioșilor din Hudum de a-și îndrepta pașii spre sfânta biserică în număr cât mai mare, cu convingerea că dacă caută mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, toate cele de trebuință vieții se vor alătura lor.

,,Omul se cunoaște după chip dacă merge la biserică, dacă se roagă. Dacă merge la biserică fața sa este luminată, este vesel mereu și nu-l atinge nicio boală. Dacă nu merge, este mereu încruntat, prin chipul său se vede răul. Participarea la sfânta biserică ne schimbă și pe noi. Întrebarea este de când este biserică aici am făcut noi vreun pas? Am început să ținem posturile, am început să mergem la Sfânta Liturghie, ajutăm noi biserica acesta? S-au făcut aici multe lucruri frumoase, dar unde-s oamenii? De atâta timp, de atâția ani, nu a fost sfințită biserica. S-au făcut multe lucruri, iată și gardul, Dumnezeu să răsplătească celor care au contribuit, dar iată trebuie și o centrală, ca să venim să ne rugăm la iarnă în biserică. La casa noastră avem de toate, dar la biserică? Biserica este cea mai necăjită. Vă rog frumos, iubiți biserica! Atâta timp cât o aveți. Faceți câte un mic pas la fiecare sărbătoare, aduceți la biserică copiii, soții, nepoții. Nu vă împiedică nimeni să vă bucurați și de această viață, după ce ați ieșit de la Sfânta Liturghie”, a rostit printre ale învățături părintele Ionuț.

 

Astăzi, credincioșii au asistat la Sfânta Liturghie cu pomenirea ctitorilor bisericii. După slujbă, a urmat o agapă frățească în curtea bisericii, enoriașele pregătind cu bucurie bucate delicioase, de post.

 

Parohia „Schimbarea la Faţă” din localitatea Hudum, comuna Curteşti, judeţul Botoşani, se ridică semeață la ieșirea din municipiul Botoșani, în apropierea Dedeman, un loc de repaus duhovnicesc, o oază de liniște în tumultul social și economic al zonei. Preotul paroh Florin Filip slujește cu deosebit interes lui Dumnezeu și este dedicat enoriașilor bisericii, de la care a primit de multe ori înțelegere și sprijin. Însă și-ar dori ca numărul celor care vin la întâlnirea cu Dumnezeu în duminici și în sărbători să fie din ce în ce mai mare, cu toții să își unească sufletele în rugăciune pentru a aduce peste parohie binecuvântarea lui Dumnezeu, dar și bunăstarea și cele de trebuință traiului, dar și funcționării bisericii. Pentru că mai sunt multe de făcut, iar acum au intervenit probleme și la turla bisericii, unde muncitorii au lucrat de mântuială și unde este nevoie acum de intervenție rapidă. Este nevoie și de o centrală termică, pentru ca enoriașii să vină cu drag în iernile grele și geroase. „Ne gândim să sfințim biserica în viitorul apropiat”, a spus părintele FLORIN, cu o bucurie și o nădejde dezarmante.

 

Biserica cu hramul ,,Schimbarea la față”, din Hudum, a luat fiinţă prin desprinderea de parohia Mănăstirea Doamnei.  D-l George Lupancu a donat în anul 1996, suprafața de 1065 mp teren pe teritoriul localității Hudum pentru a se construi biserica. Astfel, în luna septembrie 1998, s-a sfințit locul pe care urma sa se construiască biserica,de către P.S. Calinic Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În acea perioadă, suplinitor al parohiei Hudum era preotul. Fredolin Drobotă, paroh al parohiei Mănăstirea Doamnei. Din data de 21 mai 2005 a fost numit preot paroh Filip Florin, totodată obținându-se și autorizația de construcție a bisericii. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu s-a continuat construcția bisericii. În anul 2009, în data de 6 august, s-a săvârșit prima slujba în noul lăcaș de cult cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan  Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Preotul paroh Filip Florin s-a născut în data de 20.03.1979, în localitatea Botoșani, jud. Botoșani și este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page