LOCAL | Biserica ,, Pacea” din Botoșani va avea un nou preot paroh. Vezi cine este acesta

Ieri în Parohia ”Sf. Ilie” Manolesti Vale, comuna Mihai Eminescu, jud. Botoșani, preotul Mihai Marian Macuc a săvârșit in mod oficial ultima Sfântă Liturghie în calitate de preot paroh al acestei comunități. Duminica următoare, 7 iulie 2019, după Sfânta Liturghie va avea loc instalarea sa ca nou preot paroh la Parohia Pacea din Botoșani, cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului”.
Pentru credincioșii din Manolești, este o perioadă grea, întrucât după aproape 11 ani, trebuie să se ”despartă” de duhovnicul lor, de cel ce le-a fost alături și la bucurii și la necazuri, care i-a încurajat și i-a purtat în brațele mângâietoare ale harului. Părintele a săvârșit ultima Sfântă Liturghie în Duminica Sfinților români, nu înainte de a-i întări cu promisiunea că se vor mai revedea și-i va purta pe fiecare dintre ei în rugăciune.
Preotul Mihai Marian Macuc a obținut cea mai mare notă la examenul organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru ocuparea unui post de preot in mediul urban. Ar fi putut opta pentru o parohie în Iași sau în Piatra Neamț, dar a ales să rămână în Botoșani pentru a fi mai aproape de familie și de cei dragi.
După ce a absolvit studiile universitare, activând pe toată perioada acestora ca și cântăreț la Catedrala Mitropolitană din Iași, apoi ca și diacon, pe 1 octombrie 2008 a fost numit preot paroh la Manolești Vale. Aici a purtat de grijă pentru pictarea bisericii, construirea clopotniţei şi amenajarea curţii exterioare (inclusiv a unui spațiu de joacă pentru copii), înfrumusețarea și dotarea bisericii cu toate obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe şi pregătirea acesteia pentru sfinţire, ce a avut loc pe data de 8 octombrie 2011, de către I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Un moment marcant în viața parohiei a fost aducerea în anul 2013 a unei copii a Icoanei Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoare de cancer, de la Muntele Athos, prin donația părinților de la Vatoped și în mod special a părinților de la Schitul Colciu. Această icoană care este o adevărată comoară fără de preț, le va rămâne tot timpul enoriașilor de la Manolești Vale ca mângâiere și sprijin.
La venirea sa în parohie, credincioșii din Manolești ar fi putut fi ușor neîncrezători în tinerețea părintelui, dar tocmai aceasta a fost un atu, pentru că așa a început o misiune care acum, privind retrospectiv, enumeră o sumedenie de realizări. Principala grijă a preotului Marian Macuc, susținut de preoteasa sa, Ana-Maria, a fost să zidească biserica vie.
Părintele împreună cu credincioșii, a creat condiții pentru participarea la slujbele bisericii a mamelor cu copii, fiind numită la un moment dat: ”biserica copiilor” și a desfășurat mai multe activități cu aceștia.
Parohia fiind o comunitate mică, de aproximativ 70 de familii ortodoxe, părintele nu s-a oprit doar aici, ci și-a aplecat atenția si asupra multor familii nevoiașe din jud. Botoșani. I-a ajutat pe tineri să se cunune oferindu-le gratuit inclusiv costumația pentru mire si mireasă, găsindu-le nași, acolo unde era nevoie și mai târziu i-a ajutat să-și boteze pruncii. A trimis copii în tabere gratuite, a dat burse sociale, i-a ajutat pe cei sărmani cu alimente, haine, medicamente, lemne de foc… A mijlocit la construirea de case pentru familii necăjite, racordarea la curent electric a câtorva locuințe, precum și mobilarea și utilarea parțiala a mai multor locuințe. Foarte multe sunt realizările părintelui Marian Macuc în cei 11 ani cât a fost preot paroh la Manolești Vale.
Părintele întodeauna a fost preocupat de activitatea misionară și filantropică, ocupând astfel mai multe funcții în calitate de voluntar. Astfel, din 2009 este Președinte al Asociației Tineretul Ortodox Român, filiala Botoșani în cadrul căreia a organizat mai multe ediții ale Tânărului Botoșânean, ale Pelerinajului Pedestru ”Pe urmele Sfinților Nemțeni” si ”Pe urmele Patriarhului Teoctist”, fiind implicat si-n organizarea ”Taberei de la Nemțișor” și a ITOM-urilor, a organizat mai multe training-uri de formare, conferințe și concerte caritabile. De asemenea, din 2010 este membru fondator și vicepreședinte al Fundației ”Nektarios” din satul Oneaga în cadrul căreia se construiește Așezământul pentru Mame și Copii ” Sfântul Efrem cel Nou”. Din 2011 este Coordonator al cercului pastoral-misionar ”Sfântul Ilie” Ipotești. În perioada 2012-2018 a activat ca și coordonator al Biroului Pro-Vita din cadrul Protopopiatului Botoșani, a sprijinit financiar și material și a salvat de la avort 53 de copii, a organizat împreună cu Protopopiatul Botoșani 5 ediții ale Marșului ”Pentru Viață”. Mai amintim că din 2016 este realizator TV al emisiunii săptămânale ”Credință și Lumină” la Somax TV în cadrul căreia a realizat peste 120 de emisiuni în care a prezentat viața din parohiile și mănăstirile din județul Botoșani. Este coordonatorul activităților cu tinerii din cadrul Protopopiatului Botoșani din 2018.
Duminica viitoare, Preotul Marian Macuc va fi instalat, de către părintele Protopop Lucian Leonte, în noua parohie Pacea. Va avea loc o slujbă ce se anunță impresionantă și la care va participa și părintele arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor și preot Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni. În această parohie părintele are aceeași deviză cu care a pornit la drum în 2008 la parohia Manolești Vale: ”să zidească biserica vie”.

 

 

2 Responses to LOCAL | Biserica ,, Pacea” din Botoșani va avea un nou preot paroh. Vezi cine este acesta

  1. Prelipcean(Marcu) Andreea says:

    Fericiti cei din parohia Pacea.. dar mai ales noul PAROH..frumoase principii ne-ati insirat in casa Parinte..probabil ati uitat..

  2. Macuc Mihai says:

    Dumnezeu sa-ti ajute sa duci cat mai multe suflete la mantuire! Sa ramai asa cum ai fost dintotdeauna drept, bun si sufletist. Ma bucur nespus de mult pentru ca ti-a ajutat Dumnezeu.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close