LOCAL | Astăzi începe Luna plantării arborilor

Campania din 15 martie-15 aprilie constituie pentru silvicultori o perioadă cu o semnificaţie aparte, cunoscută sub numele de „Luna plantării arborilor”.

Începând cu anul 1953 s-a stabilit prin lege, în perioada martie-aprilie a fiecărui an, funcţie de condiţiile climatice, să se serbeze „Luna pădurii” iar din anul 1989 aceasta se desfăşoară în perioada 15 martie-15 aprilie. Denumirea actuală de „Luna plantării arborilor” este legiferată prin Codul Silvic (Legea nr. 46/2008).
Potrivit acestei legi (art.82, alin.(4), „în această perioadă, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului şi ocoalele silvice private sunt obligaţi să desfăşoare activităţi publice de popularizare şi educare privind rolul şi importanţa pădurii şi activităţi practice de realizare de plantaţii forestiere, întreţinerea şi conducerea arboretelor”.
Acţiunile silvice care se desfăşoară în această perioadă de către Direcţia Silvică Botoşani au ca obiectiv conştientizarea populaţiei despre necesitatea asigurării integrităţii şi dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor şi a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, participarea tineretului şi în special a elevilor la aceste acţiuni.
Fondul forestier actual al judeţului Botosani este de 56 333 ha (11,5% din suprafaţa judeţului) şi cuprinde pădurile situate în partea nord-estică a României, fiind desfăşurat altitudinal de la 60 m (Lunca Prutului) la 580 m (culmea Holmului). La est şi la vest pădurile sunt delimitate de râurile Prut respectiv Siret.
Pe total, în responsabilitatea Direcţiei Silvice Botosani se află 48 280 ha terenuri forestiere situate pe raza administrativă a două judeţe, respectiv Botoşani (99.4%) şi Suceava (0.6 %). Din total suprafaţă, 34 711 ha sunt proprietate publică a statului (72 %) iar 13 569 ha (28%) reprezintă fond forestier privat reconstituit ca urmare a aplicării legilor fondului funciar.
Din suprafaţa retrocedată de 22 492 ha, 6 271 ha sunt administrate de către structuri silvice ce funcţionează pe teritoriul judeţelor vecine iar pentru suprafaţa de 13 569 ha asigurăm servicii de pază şi administrare.

Regenerarea pădurilor în anul 2016:
–  -împăduriri integrale:
-program anual 110 ha în fond forestier de stat, din care 110 ha în urma tăierilor rase
-program în această primăvară 75 ha în fond forestier de stat, din care75 ha în urma tăierilor rase
-program anual 15 ha în fond forestier privat cu contract de
administrare, din care 13 ha prevăzute a se executa în această primăvara
– completări în plantaţii – fond forestier de stat , urmare a pierderilor normale şi a celor cauzate de calamităţile naturale (seceta ) din anul trecut
-program anual 167 ha, din care 1429 ha în plantaţii în fond forestier şi 25 ha plantaţii în teren degradat, toate prevăzute a se executa în această primăvara
– refaceri plantaţii calamitate integral anul trecut – fond forestier de stat tive
-program anual 31 ha, din care 11 ha în plantaţii în fond forestier şi 20 ha plantaţii în teren degradat, toate prevăzute a se executa în această primăvara
– – completări în plantaţii- fond forestier privat cu contract de administrare, urmare a pierderilor normale şi a celor cauzate de calamităţile naturale (seceta ) din anul trecut
-program anual 1ha, din care 1 ha primăvara
– – regenerări naturale în suprafeţe de pădure în care s-au efectuat tăieri definitive
-program anual 100 ha
-program pentru această primăvară 15 ha
Suprafeţe mai mari de împăduriri în această primăvară sunt în special în suprafeţele de pe care s-au exploatat arboretele de molid afectate de uscare în masă precum şi unele terenuri degradate cumpărate de către D.S. Botoşani anii trecuţi astfel:
– Tudora -57 ha, din cadrul O.S. Mihai Eminescu
– Pădurea Runc, com. Frumuşica -80 ha, din cadrul O.S. Flămânzi
– Oroftiana , com. Suharău – 17 ha şi perimetrele Bodron III -8 ha şi Puţureni -20 ha , com Coţuşca – 13 ha, din cadrul O.S.Darabani
– Vânători -9 ha – din cadrul O.S. Truşeşti

Faţă de anii trecuţi, programul la regenerarea pădurii din anul trecut şi din acest a crescut semnificativ ca urmare a uscării în masă a arboretelor de molid (cca 600 ha).
Programul de guvernare prevede creşterea suprafeţei împădurite iar noi acţionăm prin împădurirea tuturor terenurilor degradate aflate în administrarea noastră şi prin asigurarea puieţilor necesari pentru perimetrele de ameliorare constituite sau care se vor constitui în baza Legii 100/2010 şi pentru perdelele de protecţie ce se vor constitui în baza Legii 289/2002.

Pepiniere silvice
Suprafaţa destinată pepinierelor silvice este de 34,1 ha în care se produc anual aproximativ 1,3-1,5 milioane puieţi forestieri şi ornamentali, atât pentru nevoile proprii ale regiei cât şi pentru alţi beneficiari. Producem o gamă largă de puieţi forestieri (gorun, stejar, fag, salcâm, plop, salcie, frasin, paltin, cireş, tei, arţar, mălin, mojdrean, sânger, sălcioară, lemn câinesc, amorfă.
-programul în primăvara 2016 este de 210 ari din care:
-semănături de specii forestiere 150 ari
-butăşiri 60 ari
-semănăturile se fac cu salcâm, frasin, plop alb, ulm şi sălcioară..
-butăşirile se fac cu salcie şi plop euroamerican.

Cele mai mari pepiniere silvice unde se produc puieţii sunt la Cotu Copalău – O.S. Botoşani, Guranda – O.S. Truşeşti şi Rădăuţi Prut – O.S.Darabani.

În pepiniere avem instalaţii de irigat moderne, cu consum redus de apă şi eficienţă sporită. Întreţinerea culturilor şi scosul puieţilor se realizează în mare parte mecanizat, cu utilaje specifice.
În acest an, datorită faptului că arboretele de molid s-au uscat într-un timp foarte scurt, iar la unele specii (gorun, frasin) nu a fost fructificaţie anii trecuţi, nu am avut timpul necesar producerii întregului necesar de puieţi forestieri.

În această primăvară se vor planta peste 1400 mii de puieţi. Majoritatea puieţilor necesari pentru această primăvară sunt asiguraţi din pepinierele proprii, dar vor mai fi aduși din transfer de la direcţiile silvice vecine puieţi de gorun, stejar şi frasin. În această primăvară, în pepinierele Direcţiei Silvice Botosani, se înregistrează un excedent de 97 mii puieţi (40 mii salcâm, 17 mii salcie, 2 mii plop e.a., 7 mii gladita 31 mii sânger). Excedentul de puieţi este destinat valorificării la populaţie, agenţi economici şi instituţii.

Pana acum Direcția Silvică Botoșani a livrat la Direcţia Silvică Vaslui 5 mii de puieţi de salcie şi am vândut la populaţie peste 8 mii de puieţi de salcâm. Din excedentul de puieţi destinaţi valorificării puieţii de salcâm se pretează foarte bine împăduririi în afara fondului forestier, în terenuri agricole sau degradate. Puieţii de salcie şi plop e.a. se pot utiliza pentru înfiinţarea de culturi energetice, iar puieţii de sânger şi glădiţă se pot utiliza cu succes pentru garduri vii.
Direcţia Silvica Botoşani mai produce diferite sortimente de puieţi ornamentali pentru crearea de spatii verzi destinaţi populaţiei şi agenţilor economici (tuie, buxus, salcie pletoasă şi creaţă, hibiscus, cununiţă, forsiţie, tei, duglas,etc.).
In prezent se pot livra puieţi ornamentali şi forestieri pentru diverşi beneficiari.
Desfacerea puieţilor disponibili se face prin ocoalele silvice, pe bază de comandă (pentru persoanele juridice) sau pe bază de cerere, pentru persoanele fizice. In prezent se pot livra puieţi ornamentali pentru diverşi beneficiari.

Campania de împăduriri din primăvara 2016:
Cele mai multe suprafeţe se vor planta în această primăvară cu: gorun, stejar, fag, salcâm, salcie, plop, frasin, paltin, ulm, cireş, mojdrean şi sălcioară.
Împăduririle din această primăvară implică şi alocarea a importante resurse financiare, fiind nevoie de peste 2.033.000 lei din fond de conservare şi peste 311.000 lei din fond de ameliorare a terenurilor degradate.
În vederea declanşării campaniei de împăduriri s-au luat măsurile organizatorice necesare privind asigurarea forţei de muncă prin contractarea lucrărilor de împăduriri cu firme specializate. Condiţiile meteorologice sunt favorabile, vremea mai rece şi umiditatea din sol creând condiţii bune de împădurire.

Campania de împăduriri s-a declanşat de la sfârşitul lunii februarie, prin scoaterea puieţilor din pepiniere.

La această dată puieţii sunt scoşi din pepiniere şi transportaţi pe şantierele de împăduriri. S-au şi plantat importante suprafeţe, peste 70 de ha, campania de împădurire fiind în toi. Datorită vremii mai ploioase din sud încă nu s-au scos din pepinieră şi s-au adus toţi puieţii din transfer, urmând a fi aduşi în cel mai scurt timp. Există toate premisele ca în această primăvara campania de împăduriri să fie terminată în timp optim.
Lucrările se efectuează atât prin muncitori angajaţi, zilieri cat si prin intermediul unor societăţi specializate. Lucrările de împăduriri sunt pentru populaţia rurală un mijloc de a realiza venituri într-o perioadă când încă nu au început lucrările în agricultură. In prezent se pot livra puieţi ornamentali pentru diverşi beneficiari.
Lucrările se efectuează atât prin muncitori angajaţi, zilieri cat si prin intermediul unor societăţi specializate. Lucrările de împăduriri sunt pentru populaţia rurală un mijloc de a realiza venituri într-o perioadă când încă nu au început lucrările în agricultură.
În campania de împăduriri participă şi numeroşi voluntari, elevi, tineri, în cadrul unor acţiuni ecologice.
În cadrul acţiunilor legate de Luna Plantării arborilor sunt încheiate parteneriate de colaborare cu diverse instituţii, O.N.G – uri, unităţi şcolare şi cercuri ecologice.
În afara lucrărilor de împăduriri, în această perioadă, se vor efectua acţiuni de igienizare a pădurilor aflate la marginea drumurilor naţionale şi a celor aflate în zone de interes turistic sau în imediata vecinătate a localităţilor. La aceste acţiuni participă în special elevi, tineri, voluntari şi diverse ONG-uri.
De asemenea, în cadrul Direcţiei Silvice Botoşani se derulează acum şi alte acţiuni specifice cum ar fi exploatarea masei lemnoase, receparea seminţişurilor vătămate, efectuarea controalelor de fond în toate suprafeţele administrate.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close