Important

LOCAL | APIA a demarat campania de depunere a cererilor unice de plată

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a demarat Campania de informare a fermierilor privind depunerea Cererii Unice de Plata în anului 2019, sub sloganul: “APIA sustine valorile comune europene si fermierii romani. Depune cererea unica de plata in perioada 1 martie – 15 mai 2019″.

Cererile Unice de Plata se depun la Centrele judetene/locale APIA, în perioada 01 martie – 15 mai 2019. România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, beneficiaza de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plati/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii, ca mecanisme de sustinere a producatorilor agricoli, respectiv:
– schema de plata unica pe suprafata (SAPS), plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal si zootehnic,
– masurile compensatorii de dezvoltare rurala: Masura 10 – Agro-mediu si clima, Masura 11 – Agricultura ecologica, Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
– ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) care se acorda în sectorul vegetal si zootehnic.

În Campania 2019, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea si închiderea cererii unice de plata în IPA-Online se face în prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plata, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.

Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii, crescatori de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, împreuna cu functionarul APIA, în aplicatia dedicata sectorului zootehnic.
Fermierii vor depune la APIA o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca acestia utilizeaza suprafete de teren în diferite localitati sau judete!

“Cererile se depun la Centrele judetene APIA în cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mare de 50 hectare teren agricol si la centrele locale în cazul fermierilor care solicita o suprafata mai mica sau egala cu 50 hectare teren agricol. Responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz. Precizam ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin 1 (un) hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale”, au declarat reprezentantii APIA.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!