LOCAL | Amenzi de zeci de mii de lei aplicate angajatorilor botoșăneni de inspectorii ITM

În cursul lunii iunie 2019 în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un număr de 103 angajatori, cu un număr de 1835 salariaţi din care 666 femei şi 3 minori. Au fost sanctionaţi 6 angajatori, au fost dispuse 155 de măsuri, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale din care 3 avertismente şi 4 amenzi în valoare totală de 49.000 lei.
Au fost depistatate 2 persoane desfăşurând muncă nedeclarată, fiind aplicată o sancţiune contravenţională în valoare de 40.000 lei.
Au mai fost aplicate sancţiuni pentru :
încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă,nerespectarea prevederilor legale a HG 905/2017 privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor.

În cursul lunii iunie 2019, în cadrul domeniului Securitate şi Sănătate în Muncă s-au desfăşurat următoarele activităţi:
– au fost efectuate controale la 59 agenţi economici, fiind constatate 143 neconformităţi şi au fost dispuse 151 măsuri. Au fost aplicate 141 sancţiuni contravenţionale.
– 3 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajator către ITM;
– un eveniment a fost cercetat de angajator şi avizat de ITM;
– au fost înregistrate 5 persoane accidentate în accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.
Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:
lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională,
neinstruirea lucrătorilor la angajare,
lipsa planul de prevenire şi protecţie,
neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic,
nu erau întocmite instrucţiunile proprii,
lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă,
angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor,
angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Control Relaţii de Muncă, în cursul lunii iunie 2019 este de 49.000 lei.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close