Important

LOCAL | A început sezonul anvelopelor de iarnă. Lipsa lor, pe drumuri cu zăpadă sau gheață, duce la amenzi de mii de lei

Din cauză că a început, deja, să ningă în unele părți ale țării, șoferii care circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să aibă montate la mașină anvelope de iarnă. Dacă circulă fără astfel de anvelope, pe asemenea drumuri, șoferii pot primi amenzi de până la 2900 de lei.

Ori de câte ori circulă pe drumuri cu zăpadă, gheață sau polei (lucru care se poate întâmpla, deja, din cauză că în unele părți ale țării a început să ningă), șoferii trebuie să aibă montate anvelope de iarnă, conform Codului rutier. Cu alte cuvinte, nu contează perioada anului, ci doar condițiile meteorologice.

În cazul în care se deplasează pe asemenea drumuri fără anvelope de iarnă, șoferii riscă amenzi între 1.305 de lei și 2.900 de lei. De asemenea, pe lângă amendă, se va reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Cum trebuie să fie anvelopele de iarnă, pentru a fi conforme Codului rutier

Referitor la montarea propriu-zisă a anvelopelor de iarnă, este important de diferențiat între:

(a) vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară simpla dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă și

(b) vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de mai mult de 3,5 tone, precum și cele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto), unde este necesară:

  • echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau
  • montarea pe aceste roți de lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În plus, pe lângă cerințele de mai sus, șoferii trebuie să mai îndeplinească una: anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripționate însemnele:

  • „M+S”;
  • „M.S.” sau
  • „M&S”.

Acestea sunt cerințe prevăzute de legislația europeană relevantă, la care Codul rutier face trimitere obligatorie. „M” reprezintă o abreviere a termenului „mud” (noroi), în timp ce „S” reprezintă o abreviere a termenului „snow” (zăpadă).

Sursa: https://www.avocatnet.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page