Important

LOCAL | 22 mai – Ziua Internațională a Diversității Biologice

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește în fiecare an, pe data de 22 mai, Ziua Internațională a Diversității Biologice .

Tema aleasă în acest an pentru marcarea acestei zile, „Soluțiile noastre sunt în natură”, este menită să sublinieze speranța, solidaritatea și importanța de a lucra împreună, la toate nivelurile, pentru a construi un viitor în armonie cu natura.

Având în vedere pandemia COVID-19, anul 2020 este un an de reflecție, oportunitate și soluții. Ziua Internațională a Diversității Biologice este un bun prilej pentru ca oamenii să-și reexamineze relația cu mediul înconjutător. În ciuda progreselor tehnologice, suntem în totalitate dependenți de ecosistemele naturale: apă, alimente, medicamente, haine, combustibil, locuințe și energie. 2020 este anul în care, mai mult decât oricând, lumea poate înclina balanța asupra pierderii biodiversității în beneficiul oamenilor și al vieții de pe Pământ.

Conservarea pe termen lung a habitatelor, speciilor de floră și faună vulnerabile s-a realizat prin crearea Rețelei Natura 2000, care are ca obiectiv „stoparea pierderii biodiversității și a degradării serviciilor ecosistemice și refacerea acestora în măsura posibilului”.

În judeţul Botoşani sunt declarate 16 situri Natura 2000 din care: 6 Arii de protecție specială avifaunistică și 10 Situri de importanță comunitară. Suprafaţa totală a siturilor Natura 2000 din judeţul Botoşani este de 494,4km2 (10% din suprafața județului).

De asemenea, în siturile Natura 2000 din județul Botoșani, există 5 specii de floră de interes comunitar, 15 specii de animale sălbatice de interes comunitar și 59 specii de păsări de interes comunitar care necesită protecție și conservare.

“Din nefericire, uităm deseori ce ne oferă natura. În ziua de azi, în loc să fie apreciată, biodiversitatea este privită adesea ca un lucru gratuit. În realitate însă, supunem natura unor presiuni tot mai mari, iar existenţa multor specii este grav ameninţată de activităţile umane.” a declarat directorul executiv al APM Botoșani, dl. Eugen Mateciuc.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!