LOCAL | 1 Decembrie – Ziua Mondială SIDA – Asociaţia persoanelor seropozitive invită populaţia la deschidere, înţelegere şi toleranţă

Asociaţia TEREZA Botosani in parteneriat cu Crucea Rosie-Filiala Botosani si DSP Botosani implementează la nivelul judeţului Botosani Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV.

Activităţile campaniei în judeţ cuprind:

-o dezbatere cu participarea autorităţilor, organizaţii neguvernamentale, mass-media, alţi actori implicaţi cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”

-campanie de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor
campanie de informare stradală cu ajutorul unor pliante care vor fi distribuite populaţiei
-grupuri de suport cu pacienţii seropozitivi din judeţ
-alte acţiuni publice de conştientizare

Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că populaţia consideră că persoaneloe seropozitive sunt categoria de persoane cele mai expuse riscului de discriminare în România (Percepții și atitudini privind discriminarea. Raport de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, (august 2015)). Alt studiu derulat de către Conf. Univ. Dr. Florin Lazăr pe un eșantion de respondenți format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecţie HIV arată că 63,7 % dintre respondenți nu se simt în siguranță dacă mărturisesc faptul că sunt infectați, încercând să țină secretul cu orice preț, 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur față de persoanele seropozitive, 29,2% au primit insulte și injurii, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale.

In acest context, Campania „InspiRED” îndeamnă oamenii să fie informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu își mai găsește locul, să manifeste deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când au ocazia să le întâlnească ori să vorbească despre ele.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infectiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2015 un număr de 13.277 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu infecţie HIV un număr de 333 de persoane.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close