Sanatate

Lista bolilor cronice stabilite pentru a doua etapă de vaccinare anti-COVID. Cine va avea prioritate în această fază

În câteva zile începe a doua etapă de vaccinare, iar primii pe listă vor fi vârstnicii şi cei cu boli cronice. Pacienţii cu diabet, obezitate, boli metabolice, cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice, cei cu boli autoimune şi cu imunodepresii severe sunt cei care vor avea prioritate. 5,5 milioane de români ar urma să se vaccineze în această etapă.

Pacienţii cu diabet, obezitate, boli metabolice, cardiovasculare, renale, oncologice, pulmonare, neurologice, hepatice, cei cu boli autoimune şi cu imunodepresii severe sunt cei care vor avea prioritate

Pacienţii cu boli cronice sunt pe lista celor cu prioritate la vaccinarea anti covid.

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni: bolile cronice cardiovasculare, diabet zaharat, sindromul Down, obezitate, afecţiuni cronice renale, afecţiuni cronice pulmonare, imunodepresia şi infecţia cu HIV. Motivul: riscul de complicaţii grave ale coronavirusului la aceşti pacienţi este mult mai mare decât la ceilalţi.

Vad Voiculescu: Vom merge mai întâi către anumite categorii de boli cronice care au nevoie urgent, vorbim despre cei care fac dializă. Va exista o subprioritizare la care lucrează specialiştii. Săptămâna aceasta o vom şi comunica. După 15 ianuarie vom începe cu etapa a doua şi vom începe cu căminele de bătrâni, cei vârstnici, cei cu afecţiuni cronice.

Doar că oamenii încă nu ştiu ce au de făcut. Spre exemplu, în cazul pacienţilor care suferă de obezitate, nu s-a stabilit oficial ce indice de masă corporală va fi luat în calcul la prioritizare. Aşa că se merge pe recomandări.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!