Local

Liceul din Botoșani care a devenit pepinieră de bucătari. Elevii participă la cursuri cu chefi renumiţi şi fac practică în Europa

Un liceu din judeţul Botoşani a devenit o adevărată pepinieră de masterchefi. Zeci de elevi, mai ales din mediul rural, învaţă să gătească ca pentru marile restaurante, beneficiind de dotari de top, dar şi de stagii cu profesionişti din ţară şi străinătate.

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă“, din comuna botoşăneană Şendriceni, este una dintre cele mai importante şcoli tehnice şi profesionale din România. Aici vin sute de elevi de la ţară, pentru a învăţa a meserie şi a-şi câştiga pâinea, mai ales că liceul are doar profile care se caută pe piaţa muncii.

Unul dintre cele mai căutate domenii este cel de alimentaţie publică şi gastronomie, unde sunt pregătiţi viitorii bucătari şi ospătari profesionişti.

Astfel, liceul din Şendriceni a devenit o adevărată pepinieră de viitori bucătari, care beneficiază de condiţii de top pentru practică şi învăţarea artei culinare, dar şi de stagii cu masterchefi din ţară dar şi din străinătate. Elevii s-au remarcat inclusiv la olimpiadele naţionale de gastronomie.

„Este un loc unde se formează profesioniştii şi dovada este faptul că nu există unitatea economică în Botoşani unde să nu găsim foşti elevi ai liceului“, spune directorul liceului, Viorel Dohotaru, pentru „Weekend Adevărul“.

Mai mulţi candidaţi decât locuri  

Diana are 17 ani şi trăieşte într-o comună din judeţul Botoşani. Este elevă în clasa a XI-a şi îşi doreşte să ajungă masterchef. Pentru asta învaţă pe brânci, face cât mai multă practică, iar de curând a luat parte la un stagiu internaţional, prin programul Erasmus, participând la cursuri de pregătire în Spania şi Italia. „Îmi doresc mult să ajung bucătar cunoscut. Se caută mult meseria asta“, mărturiseşte ea.

Colega ei, Maria, elevă tot la profilul de alimentaţie publică şi turism, este din satul Oroftiana, comuna Suharău, o localitate de pe malul Prutului. Liceul din Şendriceni a fost şansa ei de a învăţa o meserie şi de a-şi face un viitor. Vrea să înveţe cât mai bine gastronomia şi arta culinară pentru a-şi deschide propriul restaurant. „Vreau să devin antreprenor, să-mi deschid propria afacere în domeniul culinar. Mă ajută foarte mult ceea ce am învăţat la şcoală, proiectele la care am participat. Mă pot dezvolta singură“, spune Maria.

În situaţia Dianei şi Mariei sunt toţi cei peste 700 de elevi ai liceului tehnologic. Toţi muncesc să înveţe o meserie şi visează să câştige suficienţi bani pentru a trăi decent. „Mulţi îşi dau interesul pentru viitorul lor şi încearcă să-şi câştige proprii bani“, adaugă Diana.

Aşa cum mărturiseşte directorul liceului, profilul de alimentaţie publică, locul unde elevi învaţă să devină bucătari profesionişti, patiseri, brutari, barmani sau ospătari, este una dintre cele mai căutate şcoli profesionale – atât de mult, încât mulţi ani au fost necesare examene de departajare pentru că numărul candidaţilor era mult mai mare decât cel al locurilor disponibile.

„Avem 29 de clase de liceu şi profesională, dintre care 17 sunt de învăţământ profesional. Cred că suntem unitatea de învăţământ din judeţul Botoşani cu cele mai multe clase de învăţământ profesional. Învaţă o meserie şi nu devine un asistat social, este o şansă în plus. Noi pregătim elevi prin învăţământ tehnologic şi învăţământ profesional în multe calificări. Dar, într-adevăr, calificările pe partea de turism şi alimentaţie publică sunt cele care se completează primele în planul de şcolarizare“, mai spune directorul liceului. Pentru a învăţa arta culinară, vin elevi din toate colţurile judeţului, unii strâbătând zilnic şi câte 60 de kilometri.

Dotări de top pentru arta culinară  

Cei aproximativ 100 de elevi care se pregătesc în domeniul alimentaţiei publice, atât la profesională, cât şi la liceu, au la dispoziţie dotări de top – cea mai importantă fiind bucătăria uriaşă, cu dotări moderne pentru cerinţele de astăzi din domeniul culinar. Acesteia i se alătură un mini-laborator pentru patiserie şi cofetărie, dar şi cuptoare pentru cei care se pregătesc pentru a deveni brutari.

Conducerea liceului spune că în ultimul an a investit peste patru miliarde de lei în laboratoare şi ateliere. „Din septembrie şi până acum cred că am investit, din bugetul nostru şi din bugetul comunităţii, în jur de două miliarde de lei în dotări pentru laboratoarele şi atelierele şcolare. La acestea adaugăm şi alte 2 miliarde de lei primite de la Ministerul Agriculturii. Noi suntem una dintre şcolile din judeţ care primesc subvenţie pentru dezvoltarea bazei materiale de la Ministerul Agriculturii“, spune Viorel Dohotaru.

Citeste mai mult: adev.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button