Stiri

INTERNATIONAL | Viitorul Papa ar putea fi un italian? Cine sunt favoritii si ce ii recomanda

Nationalitatea urmatorului Papa este, probabil, cel mai arzator subiect legat de viitorul Sfantului Scaun, astfel ridicandu-se intrebarea daca, dupa un Papa polonez si unul german, Biserica Romano-Catolica se va reorienta catre un lider italian.

Italia are cei mai multi cardinali din conclavul care voteaza noul Papa – 28 dintre cei 117 cardinali electori – insa doar arhiepiscopul Angelo Scola al Milanului este vazut la scara larga drept “papabil”, adica un candidat puternic pentru a-i succede lui Benedict al XVI-lea, scrie agentia AFP, citata de Naharnet.

Inaintea celor doi papi de alta nationalitate decat cea italiana – Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea – ultimul papa care nu a provenit din peninsula italiana a fost Adrian al VI-lea, din episcopia Utrecht, care a murit in anul 1523.

Scandalul “Vatileaks” a patat reputatia italienilor din conducerea Vaticanului, dezvaluind luptele intense pentru putere din randul acestora.

Pe de alta parta, scandalul a subliniat nevoia pentru reforme urgente, care ar putea sugera nevoia pentru un lider din interior, un italian care stie cum sunt trase sforile.

Cine este Angelo Scola

Cu toate ca Scola nu este un personaj “din interior”, promovarea sa de la patriarhia Venetiei la arhidioceza Milanului – cea mai mare din Europa si una dintre cele care au dat mai multi suverani pontifi anteriori – ar putea fi vazuta drept o rampa de lansare spre papalitate.

Inca inainte de anuntul socant de demisie al Papei, din 11 februarie, Angelo Scola era mentionat drept unul dintre favoritii lui Benedict al XVI-lea si de o statura intelecutala suficienta pentru a-i putea succeda.

In varsta de 71 de ani, foarte cultivatul Scola este fiul unui sofer de camion, care insista asupra continuarii traditiilor Vaticanului.

Inca din tinerete, Scola a fost asociat cu o miscare conservatoare, Comuniune si Eliberare, care este foarte influenta in Italia. A fost in prima linie a frontului multor batalii duse de Benedict si a criticat Franta, in luna decembrie, atunci cand Parlamentul francez a dezbatut legislatia care a permis casatoria homosexualilor fata de care Biserica manifesta o opozitie inversunata.

Intr-o incercare de a combate islamofobia, Scola a fondad Oasis, o revista prestigioasa, de dialog islamo-crestin.

Alti doi posibili papi italieni: Gianfranco Ravasi si Mauro Piacenza

Pe langa Scola, numele altor doi cardinali este inaintat pentru Sfantul Scaun – Gianfranco Ravasi, secretarul cultural al Vaticanului, si Mauro Piacenza, liderul puternicii Congregatii a Clerului.

Ravasi este un personaj prietenos cu presa, plin de idei si initiative, deschis si prietenos, dar si cerebral – capabil sa evoce un tata al Bisericii, dar si pe Jean-Paul Sartre si un mistic hindus in acelasi discurs.

In varsta de 70 de ani, el a fost unul dintre primii prelati care a folosit Twitter, fiind conservator in unele feluri si modern in altele. In schimb, este vazut prea intelectual si nu este destul “cu picioarele pe pamant”.

Mauro Piacenza, in varsta de 68 de ani, este un alt italian care se afla in gratiile lui Benedict al XVI-lea, fiind riguros, foarte conservator si cu o reputatie de cel mai sarguincios dintre liderii de la Vatican, insa cu sanse mai mari de a-l inlocui pe numarul doi din statul papal, secretarul de stat Tarcisio Bertone, decat de a deveni urmatorul papa.

Insa daca un italian va fi ales papa, la conclavul din luna martie, este posibil sa nu fie datorita “blocului italian” de cardinali, deoarece acestia nu sunt nici pe departe uniti.

ziare.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page