ImportantInternational

INTERNATIONAL | Sute de români, ABUZAŢI în Italia: trafic de persoane, exploatare sexuală şi prin muncă

500 de dosare penale pentru trafic de persoane, exploatare sexuală şi exploatare prin muncă! Sunt cazuri din Italia, înregistrate numai în ultimii doi ani. Adică tot atâtea sute de români victime ale unor reţele de traficanţi. În ciuda datelor alarmante, autorităţile din România habar nu aveau la ce sunt supuşi concetăţenii noştri în străinătate. Au aflat cu stupoare din presă.

Umilite, muncite până la epuizare, exploatate sexual, tratate ca nişte sclave, ţinute în barăci insalubre şi izolate. Peste 5.000 de românce, plecate să muncească în Italia, ar fi în această situaţie. Deşi sunt bătute, violate, ameninţate şi şantajate, puţine au curajul să fugă, să ceară ajutor, să vorbească despre chinurile îndurate. Chiar şi aşa, e îngrijorător de mare numărul dosarelor deschise în Italia, în care românii sunt victime sau suspecţi-intermediari.

Anul trecut, au fost întocmite peste 200 de dosare penale pentru trafic de persoane şi exploatare sexuală şi 4 pentru exploatare prin muncă. În 2015, au fost 279 de cazuri de trafic de persoane şi exploatare sexuală, iar 25 de exploatare prin muncă.

În multe cazuri, chiar românii sunt intermediari între patronii italieni şi lucrătoarele din ţară, cărora li se promit slujbe cinstite şi bine plătite.

Anul trecut, peste 600 de suspecţi au fost puşi sub acuzare pentru trafic de persoane şi exploatare prin muncă, iar 120 de persoane le-au căzut victime. Şi cifrele înregistrate în 2015 sunt alarmante: aproape 800 de suspecţi şi 18 victime ale traficului de persoane.

Nu se întâmplă nici de ieri, nici de acum doi ani, ci de ani în şir. Presa străină a scris încă din 2013 despre abuzurile la care sunt supuse româncele, dar autorităţile de la Bucureşti au aflat abia acum.

“Încercăm să mărim asistenţa consulară şi asistenţa în domeniul combaterii traficului. Există legislaţie la nivel european şi vrem să vedem care sunt mecanismele bilaterale cele mai în măsură să fie aplicate în cazul celor din Sicilia şi Calabria”, a spus ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.

Reprezentanţii Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Muncii au făcut o vizită în Italia. În urma întâlnirilor cu autorităţile locale şi organizaţiile de români aflaţi la muncă în Catania şi Ragusa, s-a stabilit înfiinţarea unui centru de sprijin pentru victimele traficului de persoane. Autorităţile îşi propun şi să intervină în teren, ca să acorde românilor asistenţă şi servicii de consiliere.

Până planurile devin realitate, însă, femeile continuă să îndure bătăile, violurile şi umilinţele.

Sursa: www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page