INGRIJIRE | Cu sutien sau fără? Cum e mai sexi și cum e mai sănătos? Ce spun specialiştii
Merită sfârcurile feminine, ascunse de multe femei, sub sutien în fiecare zi, această soartă? Tot mai multe femei aleg să renunţe la sutien pentru că se simt mai sexi sau din motive de sănătate. Află care sunt cele mai importante argumente pro şi contra pentru purtarea sutienului.
Pentru cele mai multe femei, sutienul este un accesoriu nelipsit, însă multe nu ştiu că sutienul modern nu a împlinit nici măcar 100 de ani. Inventat în anii 1920, sutienul a înlocuit corsetul, purtat până atunci de sute de ani.
Sutienul, accesoriu must-have?
Promite susţinere, dar este cu adevărat necesar sutienul încă din adolescenţă? Sânii au ligamente naturale pentru susţinere şi slăbirea lor se observă odată cu vârsta, dar şi folosirea sutienului le reduce eficacitatea.
Rolul sutienului are însă şi o componentă socială, în condiţiile în care sfârcurile unei femei ajung pe peliculă doar cu restricţii de vârstă, deoarece mulţi consideră în continuare un lucru obscen ca micuţii să vadă de unde au fost hrăniţi.
Există o legătură între sutien şi cancerul la sân?
Până acum, comunitatea medicală nu a stabilit o cauzalitate clară între purtarea sutienului şi cancerul la sân, dar mulţi uită că a durat zeci de ani până când medicii au acceptat legătura între fumat şi cancerul pulmonar.
Datele statistice, însă, arată că femeile care poartă sutien 24 ore/zi au au risc de peste 100 de ori mai mare de a suferi de cancer la sân decât cele care nu poartă sutien deloc. Evident, factorii de mediu şi alimentaţia pot contribui într-o manieră mult mai puternică la apariţia cancerului, dar un sutien strâmt, care restricţioneză circulaţia în sistemul limfatic, nu ajută cu nimic.
Sutienul potrivit
Producătorii de sutiene recunosc că până la 80% dintre femei poartă un sutien prea strâmt, deoarece înţeleg greşit modul în care acesta oferă susţinere pentru sâni.
Sutienul potrivit este cel care este atât de comod încât uiţi că îl porţi. Cel mai important factor în alegerea sutienului este modul în care oferă susţinere: este important ca sânii să fie cât mai bine susţinuţi de dedesubt, nu de sus, prin bretele. Cel mai bun sutien cuprinde tot sânul în cupă, nu îl presează şi nu restricţionează circulaţia. Produs numai din materiale foarte moi, sutienul potrivit susţine sânii cu gentileţe la jumătatea distanţei dintre umeri și coate.
Dacă sutienele pe care le porţi în prezent nu respecta toate condiţiile de mai sus, e timpul să reconsideri modul în care alegi un sutien potrivit pentru tine.
Alternative pentru sutien
Multe femei, care apreciază în primul rând confortul, aleg să poarte bustiere sau sutiene sport. Aceste accesorii oferă unele avantaje faţă de sutienele clasice, însă nu ocolesc toate neajunsurile. Adevărata alternativă la sutien sunt bluzele camisol, care oferă un cadru de susţinere pentru sâni, dar le permit să se mişte natural, fără restricţii.
Dacă ai decis să renunţi la sutien, ligamentele care asigură susţinerea naturală a sânilor, atrofiate de purtarea sutienului în timp, îşi revin de obicei în aproximativ 3 luni şi doar atunci poţi observa cum arată cu adevărat sânii tăi fără sutien. Vei putea decide singură dacă te simţi mai sexi fără acest accesoriu, ars de femei în anii 1960 ca simbol al dominaţiei masculine asupra sexului frumos.
eva.ro