ImportantInfractional

INFRACȚIONAL | Percheziții la firme specializate în produse biocide

La această oră, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, efectuează 5 percheziţii domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide.

 

Acțiunea se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

 

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

 

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

CE SUNT BIOCIDELE?

Un produs biocid este definit în legislația europeană ca “o substanță sau un amestec, condiționate într-o formă în care este furnizată utilizatorului, constând în, conţinând sau generând una sau mai multe substanţe active folosite cu intenţia de a distruge, descuraja, îndepărta, de a face inofensiv sau de a exercita un efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice”. Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA) utilizează o definiție ușor diferită pentru biocide: “un grup divers de substanțe, inclusiv conservanți, dezinfectante și pesticide utilizate pentru combaterea organismelor dăunătoare pentru sănătatea umană sau animală sau care pot cauza daune produselor naturale sau fabricate”. În cazul unei comparații, cele două definiții implică în linii mari aproximativ aceleași lucruri.

În UE, produsele biocide sunt împărțite în diferite tipuri de produse ( TP ) , în funcție de destinația acestora. Clasificarea produselor biocide în Regulamentul UE privind produsele biocide 528/2012 ( BPR ) este împărțită în 22 de tipuri de produse ( adică categorii de aplicații ) , unele cuprinzând mai multe subgrupuri și anume:

GRUPA PRINCIPALĂ 1: DEZINFECTANŢI


Aceste tipuri de produse exclud produsele de curățare fără efect biocid, inclusiv detergenții sub formă lichidă, detergenții sub formă de pulbere și produsele similare.

TP 1 Igienă umană:

Produsele din această categorie sunt produse biocide utilizate pentru igiena umană, aplicate pe sau care intră în contact cu pielea umană sau cu pielea capului în scopul principal de a dezinfecta pielea sau pielea capului.

TP 2 Dezinfectante și algicide care nu sunt destinate aplicării directe la oameni sau animale:

        • Produse utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului și care nu sunt utilizate în contact direct cu produsele alimentare sau cu hrana pentru animale. Sunt în special destinate piscinelor, acvariilor, apelor de bazin sau altor ape; sistemelor de climatizare; și pereților și podelelor din amplasamente private, publice și industriale și din alte amplasamente destinate activităților profesionale.
        • Produse utilizate pentru dezinfectarea aerului, a apei care nu este folosită pentru consumul uman sau animal, a toaletelor chimice, a apelor reziduale, a deșeurilor de la spitale și a solului.
        • Produse utilizate ca algicide pentru tratarea piscinelor, a acvariilor și a altor ape și pentru tratarea cu scop curativ a materialelor de zidărie.
        • Produse utilizate în vederea încorporării în textile, țesături, măști, vopsele și alte articole sau materiale în scopul producerii de articole tratate cu proprietăți dezinfectante.

TP 3 Igienă veterinară:

          • Produse utilizate pentru igiena veterinară precum dezinfectante, săpunuri dezinfectante, produse de igienă bucală sau corporală sau cu funcție antimicrobiană.
          • Produse utilizate pentru dezinfectarea materialelor și a suprafețelor asociate cu găzduirea sau cu transportul animalelor.

TP 4 Produse alimentare și hrană pentru animale:

          • Produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafețelor sau conductelor folosite pentru producția, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabilă) destinate oamenilor și animalelor.
          • Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care pot intra în contact cu produsele alimentare.

TP 5 Apă potabilă:

Produse utilizate pentru dezinfectarea apei potabile, atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page