INFRACTIONAL | Pedeapsa cu închisoarea sau amenda penală pentru tulburarea liniştii publice

Cei care tulbură ordinea şi liniştea publică prin violenţe, ameninţări sau atingeri grave ale demnităţii persoanelor riscă pedeapsa cu închisoarea sau amenda penală chiar dacă fapta lor vizează un singur individ.

Decizia a fost luată de instanţa supremă, care a lămurit, practic, că existenţa acestei infracţiuni nu este condiţionată de săvârşirea ei împotriva mai multor persoane.

“În aplicarea dispoziţiilor art. 371 din Codul penal, în cazul infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, pentru existenţa infracţiunii, violenţele, ameninţările sau atingerile grave aduse demnităţii nu trebuie să fie comise împotriva mai multor persoane, fiind suficient ca violenţele, ameninţările ori atingerile grave aduse demnităţii, care tulbură ordinea şi liniştea publică, să fie săvârşite, în public, împotriva unei persoane”, explică instanţa supremă referitor la Decizia nr. 9/2016.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va deveni obligatorie pentru instanţe, de la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit articolului respectiv din Codul penal, tulburarea ordinii şi liniştii publice, prinviolenţe, ameninţări sau atingeri grave ale demnităţii persoanelor, se pedepseşte cuînchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

“Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede actul normativ.

Tulburarea ordinii şi liniştii publice se numără printre infracţiunile contra ordinii şi liniştii publice prevăzute în prezent de Codul penal. Concret, celelalte infracţiuni sunt următoarele:

  • constituirea unui grup infracţional organizat;
  • instigarea publică la săvârşirea de infracţiuni;
  • incitarea la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane;
  • încercarea de a determina o persoană să comită o infracţiune ce se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau pedeapsa cu închisoarea mai mare de zece ani;
  • portul sau folosirea fără drept, în public, de obiecte periculoase;
  • împiedicarea desfăşurării unei adunări publice autorizate;
  • producerea, deţinerea în vederea expunerii sau distribuirii, achiziţionarea, stocarea, expunerea, promovarea, distribuirea, precum şi punerea la dispoziţie, în orice mod, de materiale pornografice cu minori;
  • ultrajul contra bunelor moravuri.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close