Cinema

FILM | Berlinala 2015 – Irina Nistor: “Aferim!”, un film extrem de dur, cu şanse la premiul pentru originalitate

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat pentru MEDIAFAX că lungmetrajul “Aferim!”, de Radu Jude, este “extrem de dur”, apreciind că producţia are şanse să obţină trofeul Alfred Bauer (premiul pentru originalitate) la Festivalul de la Berlin, unde este inclus în competiţia oficială.

“Cred că şansele mari sunt la (trofeul) Alfred Bauer, premiul pentru originalitate, dar sigur nu ne-am supăra să ia Ursul de Aur, dar cred că, într-adevăr, are toate datele pentru asta (pentru premiul Alfred Bauer, n.r.): şi ca imagine, şi ca text, chiar dacă, vorba lui Radu Jude, “lost in translation”, ca să cităm dintr-un alt titlu celebru, şi povestea în sine. Faptul că a studiat atât de mult şi ne-a scutit pe noi să citim atât de mult ca să ne descoperim propria istorie de acum aproape 200 de ani”, a declarat pentru MEDIAFAX Irina Margareta Nistor.

Întrebată dacă proiectul lui Radu Jude este unul atipic, Irina Margareta Nistor a precizat că producţia este “atipică chiar şi pentru el”, adăugând că acesta este un lucru caracteristic regizorului. “Radu Jude face lucruri originale, lucruri la care te aştepţi foarte puţin”, a completat aceasta.

Criticul de film este de părere că “Aferim!” este o peliculă extrem de dură şi “suficient” de interesantă “încât să stai până la final”.

În ceea ce priveşte lungmetrajul “De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu, inclus în secţiunea necompetiţională Panorama a Festivalului de la Berlin, despre care s-a afirmat în presa de specialitate internaţională că ar fi un film local, Irina Margareta Nistor a amintit de o cronică a unui jurnalist străin care spunea: “acelaşi lucru se întâmplă şi la noi, noi ne regăsim în filmul acesta şi este o chestie universal valabilă”.

În acest context, Irina Margareta Nistor a amintit că, în conferinţa de presă susţinută de Radu Jude la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, “reacţia din Canada a fost: şi noi avem indienii noştri. Ca să nu mai spunem de «12 ani de sclavie», când spuneam «avem şi noi robii noştri, nu face nimeni un film cu robi?»”.

Criticul de film a apreciat că filmul lui Tudor Giurgiu este unul politic, subliniind că astfel de producţii “nu prea există în România”. “(…) deşi ne uităm în fiecare zi la televizor, suntem fascinaţi de tot show-ul politic, mai ales că au fost alegeri, dar şi post-alegeri, poate acum este chiar mai intens şi atunci ideea că te regăseşti, totul transformat într-o formă artistică, mi se pare extrem de binevenită şi într-un moment foarte bun ca să înţelegem mai bine ce se întâmplă”, a completat Irina Margareta Nistor.

De asemenea, Irina Margareta Nistor a spus că cele două lungmetraje româneşti de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015 au “o temă universal-valabilă şi extrem de locală în egală măsură, ceea ce este foarte greu să obţii de obicei, asta mi se pare cea mai mare izbândă şi a lui Tudor Giurgiu şi a lui Radu Jude”.

“Aferim!”, despre care presa internaţională de profil a relatat că este “o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic”, este un film istoric, a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX, unde un zapciu însoţit de fiul său caută un rob fugar.

Regizorul Radu Jude este în competiţie la Berlin cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway şi Jafar Panahi.

Juriul Berlinalei 2015 (5 – 15 februarie) este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).

Trofeele vor fi decernate în cadrul ceremoniei care va avea loc sâmbătă seară, la Berlinale Palast.

Lungmetrajul “De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi al presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă şi dezbateri.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page