Important

EVENIMENT| Conferință susținută de Nicolae Dărămuș- “Eco-Art, o radiografie a Naturii (şi a naturii umane)” – un spectacol pentru conștiință

Evenimentul va avea loc joi, 25 iunie, începând cu ora 17, la etajul IV al Uvertura Mall.

Medic, muzician, scenarist, autor al unor cărți publicate în România, SUA, Luxemburg și Franța, fotograf cu multe expoziții personale, desenator, om de televiziune și de presă, este promotor al Eco-artei, al artei cu mesaj pro-natură. Este unul dintre mentorii activi și incomozi ai ecologismului din România și, din 1999, reprezentant al Consiliului Europei IWFEA pentru Munții Carpați. A fondat în 1994 SENTRA (Societatea Nordică de Ecologie TUA RES AGITUR), axată pe educația pro-natură prin mijloacele artelor, precum și pe activități de teren (monitorizarea agresării patrimoniului faunistic și al habitatului forestier).

Citește mai multe despre Nicolae Dărămuș aici!

 „Va fi mai mult decat o lansare de carte si conferinta. Va fi un “spectacol pentru constiinta” in care  cuvantul (scris, rostit) se va ingemana cu imaginea fotografica (expusa, proiectata si “povestita”) , incat omul sa-si redescopere fratia cu “raul, ramul”, cu ursul si furnica, precum si cu ceilalti oameni, redescoperind deopotriva statutul sau de parte a Marii Lucrari Divine,  Natura.

 Practic, este vorba de arta angajata (“Eco-Art”).

De ce “arta angajata”?… Intrucat cred ca la aceasta vreme de criza – morala, inainte de toate – angajarea artei in educatie  si, in general, in “sensibilizarea” copilului/tinerilor/publicului la problemele  grave si perene ale lumii, este o urgenta. Iar arta, prin frumosul formelor sale de exprimare, atinge.

http://wildliferomania.com/beta/eco-arta-sansa-noului-sistem-educational

http://wildliferomania.com/beta/blog/

 Deopotriva stiu bine ca abia atingand anumite corzi de sensibilitate se poate indrepta un copil, un tanar, un om…o generatie, spre un ideal, spre acel “altceva” valoros prin “cale” si tinta,  nu numai prin simpla notiune de “altceva”; caci lumea e mereu plina de un “altceva”, mereu nou si mereu tot mai fara continut.” scrie Nicolae  Dărămuș în argumentarea sa.

Joi, la Botoșani, Nicolae Dărămuș va lansa și cartea “Inocenții Marii Terori” .

 

“…“inocentii” : unii oameni, copiii, necuvantatoarele, Natura – eterna Lucrare Divina; “marea teroare”:  banul, lacomia, traiul inauntrul paradigmei  lui “a avea”, in dauna lui “a fi”.

Imaginile adaugate textelor prind bine,  insa numai imaginile, fara text, nu spun intotdeauna mare lucru,  sau nu spun intotdeauna adevarul in mod explicit si persuasiv.

 De doua ori pe saptamana adaug cate o povestire (pilda), precum si fotografiile adecvate, ceea ce va face ca aceasta carte electronica ilustrata sa creasca vizibil  de la o saptamana la alta.

 Va invit  deci,  daca veti avea vreme si aplecare, sa umblati  din cand in cand pe urmele salbaticiunilor , impreuna cu povestile, pildele si imaginile mele.” scrie autorul.

In ceea ce fac acum – asadar in proiectul mai mare, “Eco-Art” (educatie “pro natura” prin arte) – artele implicate sunt literatura, fotografia, desenul, cuvantul rostit, muzica. De ce atatea? Fiindca “urechile” au sensibilitati diferite…Un om este sensibil la cuvantul rostit/recitat, altul la cel scris, altul la imaginea foto, altul la cea pictata, altul la muzica.

Scopul insa este unic: descoperirea fratiei omului intru Marea Lucrare Divina, fratie cu omul, cu “raul, ramul”, bursucul, molidul… fratie intru Dumnezeu . Cel nenumit, nevazut, necuprins.

Traim un timp in care omul, din “frate”,  a ajuns stapan si de aceea crede ca are dreptul sa scoata bani fara de masura, ucigand – cu drujba, cu buldozerul, cu armele –  “corola de minuni a lumii”. Ce avertizare smerita a rostit Blaga si cat de ignorata a ramas! Inclusiv in scoli, unde, desi declamata,  nu e inteleasa: “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”.

Expozitia foto-literara virtuala  “INOCENTII” va fi asadar formata din imagini cu fauna libera si cu povestea lor, imaginea si povestea aflandu-se in “rame”  vecine.

Uneori  vor fi  si imagini dramatice cu povestea lor… Caci una e sa afli ca s-a braconat un urs undeva si alta e sa citesti cum este sa umbli zile in sir  cu un glonte in maruntaie, sau – urs fiind – sa fii ucis cu lama unui buldozer; ca in,  de pilda,  povestirea “Fiara si salbaticiunea”  sau”Ursulet de lapte la tava“, ilustrate pe site. Si nu sunt povesti inventate:

Wildlife Romania | Fiara şi sălbăticiunea

Totul este facut, asadar, in ideea mai inainte enuntata: “trezirea” omului la compasiune, credinta, viziune, atitudine si actiune. ” argumentează autorul.

AFIS Eco-Art Botosani iunie 2015

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page