EvenimentIncendiuLocal

EVENIMENT | Avere distrusă de un coş de fum deteriorat

Un bărbat din comuna Vârfu Câmpului a rămas fără acoperiş deasupra capului în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de un coş de fum deteriorat. Acesta locuia într-una dintre încăperile unui grajd. În celelalte spaţii erau depozitaţi cca. 1.000 de baloţi de paie. Scânteile care au ieşit prin fisurile coşului de fum deteriorat au aprins furajele. Observat cu întârziere, incendiul s-a extins la întreaga clădire. S-a întâmplat miercuri seară.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a fost solicitat să intervină pentru stingerea incendiului puţin după ora 23.00.

La faţa locului s-au deplasat opt pompieri de la Detaşamentul Dorohoi, cu trei autospeciale de intervenţie, precum şi cinci pompieri voluntari din comună, care au acţionat mai bine de trei ore pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor.

Intervenţia a fost îngreunată pe de o parte, de furajele care întreţineau arderea, iar pe de altă parte de faptul că trebuiau protejate celelalte nutreţuri pentru ca focul să nu se extindă.

Au ars bunurile din camera de locuit (un pat, un dulap, o masă, materiale textile, acte de identitate), precum şi cca. 1000 baloţi de paie. Valoarea pagubelor a fost estimată la cca. 25.000 de lei. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de aproximativ 10.000 lei.

Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.  

Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să asigure protecţia termică faţă de acestea. Coşurile, indiferent de construcţia lor, trebuie curăţate de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page