EDUCATIE | În februarie începe înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2016-2017. Obligații noi pentru părinți

A mai ramas doar o luna pana la inscrierea copiilor in anul scolar 2016-2017. Ministerul Educatiei a publicat metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2016-2017, iar parintilor le revin noi obligatii.

Cea mai importanta modificare pe care o aduce metodologia publicata de MEN se refera la eliminarea exceptiei prevazute de metodologiile anterioare, care permiteau copiilor care implinesc 7 ani pana la 31 august sa se inscrie direct in clasa I.

Metologia pentru inscrierea copiilor in anul scolar 2016-2017 NU mai permite inscrierea in clasa I pentru copiii care nu au urmat cursurile clasei pregatitoare.

Potrivit metodologiei, parintii pot completa cererile tip pentru inscrierea copiilor in invatamantul primar in doua etape: 29 februarie – 18 martie si 30 martie – 8 aprilie. Cererile pot fi completate online sau la unitatea de invatamant la care parintii solicita inscrierea copiilor, iar validarea acestora se va face la scoala respectiva zilnic, in intervalul orar 8,00 – 20,00 (de luni pana vineri) si sambata de la 9,00 la 13,00.

Pe 22 februarie vor fi afisate circumscriptiile scolare, respectiv numarul de clase pregatitoare alocate, la fiecare unitate de invatamant, pe site-ul acesteia, si pe site-ul Inspectoratului Scolar. Tot atunci, vor fi afisate la sediul unitatii de invatamant criteriile specifice de departajare elaborate de scoli in urma consultarii cadrelor didactice si a partenerilor sociali.

Intre 23 februarie si 16 martie va fi realizata evaluarea psihosomatica a copiilor. Proiectul mai prevede si ca intre 24 februarie – 3 martie sa fie organizata, in fiecare unitate de invatamant in care se desfasoara activitate specifica clasei pregatitoare, “Ziua portilor deschise”, ocazie cu care cei interesati pot vizita spatiile dedicate activitatii claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul scolii.

Atentie! Proiectul prevede ca parintii copiilor care implinesc 6 ani in intervalul 1 septembrie-31 decembrie inclusiv, care nu opteaza pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare in anul scolar 2016-2017, sau ai celor pentru care dezvoltarea psihosomatica nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregatitore au obligatia de a-si inscrie copiii la gradinita, in grupa mare.

In cazul in care exista solicitari de inscriere in clasa pregatitoare a copiilor care implinesc 6 ani dupa data de 31 decembrie 2016, inspectoratele scolare/unitatile de invatamant vor consilia parintii privind nevoia de a lua decizii in interesul educational al copilului si il vor informa ca solicitarea nu poate fi solutionata decat in urma evaluarii dezvoltarii psihosomatice.

Alegerea unitatii de invatamant:

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata. Pe locurile libere se vor inscrie ulterior si inmatricula copiii care provin din alte circumscriptii scolare sau localitati.

In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere primite de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere se vor aplica criterii de departajare generale si specifice.

Descarcati metodologia de inscriere in invatamantul primar de aici >>

Sursa: www.portalinvatamant.ro

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close