EditorialImportant

EDITORIAL | Eroii merita mai mult! RESPECT TIE, pompierule! FOTO, VIDEO

Au mii de interventii intr-un an, salveaza sute de persoane, nu spun niciodata “NU”, si mereu ne sunt alaturi atunci cand avem nevoie de ajutorul lor si pentru asta, pompierii merita RESPECT.

Insa, in zilele de astazi, pompierul nu mai este acel angajat care vine sa stinga incendiul. Cum spunea seful ISU Botosani, Radu Anton, pompierul este scafandru, pompierul este si medic, pompierul stinge si focul, pompierul scoate persoanele incarcerate din accident, pompierul ne scoate si din zapada, inundatii sau cutremure.

accidentAm ales sa vorbesc despre pompieri pentru ca macar atat pot face, din RESPECT pentru misiunile lor. In incendii suporta caldura, in viscol suporta frigul si pentru asta, stim oare sa le oferim RESPECT?

Statul nu le ofera acest RESPECT, pentru ca desi isi expun viata la fiecare misiune, pompierii au salariile mai mici decat ale unui sofer de tir, spre exemplu. DSC_2814Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă sunt printre puţinele instituţii de stat care respectă în continuare obligaţia de a-şi publica veniturile salariale acordate angajaţilor.Astfel, potrivit tabelului de salarii nete plătite angajaţilor ISU Botosani, cei mai mulţi dintre subofiţerii botosaneni au primit în luna iulie 2012 salarii sub 1.300 de lei, putini fiind cei care au depasit aceasta suma.

incendiu232046La ISU Botosani sunt aproximativ 380 de subofiteri, printre ei numarandu-se si cativa civili. Ofiterii, 28 la numar, au salarii intre 1.400 si 3.600 de lei, insa doar 4 depasesc salariul de 3.000 de lei.

Sa ne amintim de ultimele doua tragedii care au zguduit Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Botosani, atunci cand doi eroi si-au pierdut viata.

TINAR - INEC - DIMBOVITAMarius Loghin, mort in misiune in septembrie 2010

Unul dintre eroii inundatiilor din vara anului 2010 din Botosani a murit intr-o misiune. Pompierul scafandru Marius Loghin incerca sa scoata dintr-un put un tanar blocat la 10 metri in pamant la Radauti Prut. Acesta se intoxicase cu monoxidul de carbon scos de o pompa. Desi avea masca, plutonierul Loghin a inghitit si el gazul ucigas. A fost o misiune imposibila.

Alti doi colegi au incercat sa-l salveze dar au cazut intoxicati, chiar la intrarea in put. Pe toti i-a scos in spate un alt camarad. Pentru Marius insa era prea tarziu. La unitate nu a mai ajuns decat echipamentul lui. Colegii ii aprind acum lumanari, in loc sa povesteasca cum a salvati vieti.

Plutonierul Marius Loghin avea 32 de ani si era necasatorit. Parintii lui erau la munca in Spania si au aflat la telefon ca le-a murit singurul copil.

tnr_420x315__MG_6270Constantin Patache, invins de ultima misiune in decembrie 2012

Dupa ce a salvat din situatii limita zeci de oameni de-a lungul vietii sale, pompierul Constantin Patache, de la ISU Botosani, a murit pe 29 decembrie 2012, chiar in timpul unei misiuni.

Abia ajunsese la un incendiu izbucnit intr-o casa cand si-a dat ultima suflare. Medicii au venit imediat, dar din pacate nu l-au putut ajuta. Colegii plutonierului adjutant sef Constantin Patache au aprins lumanari la intrarea in inspectoratul in care pompierul si-a petrecut 18 ani din viata.

De-a lungul carierei sale, Constantin a participat la toate tipurile de misiuni: incendii, accidente, explozii si inundatii. Si aproape de fiecare data, interventia lui a facut diferenta dintre viata si moarte.

Avem nevoie de eroi, de exemple de devotament si curaj, de daruire cu pretul vietii! Pompierii, acesti martori tacuti ai evenimentelor noastre, ai nefericirilor noastre, au nevoie sa stie ca, odata ce am depasit pericolul, nu trecem nepasatori pe langa ei.

elicopter smurd 45Ei sunt eroii care-si riscat viata in incercarea de a o salva pe a noastra. Ei sunt eroii care isi iubesc meseria mai presus de orice. Ei sunt eroii care merita mai mult. 

RESPECT, POMPIERULE!

Related Articles

6 Comments

  1. Domnu` Tabultoc nu e pompier 🙂 dar merita si el respect pentru ca a publicat asta. Asteptam pe 25 martie un editorial despre Politia Romana.

  2. cineva care se ganseste si la noi si care-si da seama ce insemna pompier nu numai “luati o gramada de bani si mai stati si 3 zile acasa”

  3. Nici aici nu va puteti lipsi de reclame ? Sunteti niste idioti , vrea omu sa citeasca o stire , sa vada ceva si voi ii dati cu reclama in cap nesimtitilor .

    1. Te referi la reclamele din video? E reclama celor de la Antena si ProTV, bagata automat in video, dar dati X sus si dispare. Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page