EDITORIAL | Acum 50 de ani în presa de sport: un minut de adevăr cu Petschovski şi Ioan Chirilă. Plus: cum să-ţi faci o săniuţă, premiile la Pronosport şi altele…

Acum  50 de ani, pe 24 decembrie 1963, ziarul ”Sportul popular” apărea în 8 pagini, la preţul de 25 de bani. Numărul 4364. Nu eram născut atunci. L-am răsfoit astăzi cu atât mai fascinat de hârtia îngălbenită, praful aşezat pe pagini, printre rândurile înghesuite în pagină la fel de fascinant, chiar dacă fără laptopuri şi tipar offset. Nici un cuvânt despre Crăciun, dar o sumedenie de texte de arhivă, mai valoroase cu fiecare zi ce trece peste ele. Ioan Chirilă, Petre Gaţu, Hristache Naum, Mircea Tudoran sunt printre numele care semnează în ziarul de acum 50 de ani.

Pe Ioan Chirilă l-am găsit într-un colţişor din pagina 5. Sub titlul ”Un minut de adevăr”, nea Vanea a scris un dialog cu Iosif Petschovschi, pe care îl reproduc integral în continuare. Petschovski avea 42 de ani şi îşi încheiase de doi ani cariera de jucător, cu şase titluri în palmares (unul cu CAO, trei la UTA şi două la CCA) şi 32 de meciuri la naţională. Ioan Chirilă avea 38 de ani.

UN MINUT DE ADEVĂRA fost ieri Petschovski în Bucureşti. E acelaşi. Nu poate sta o clipă locului. În numai un minut şi-a săltat şi şi-a tras de 20 de ori pălărioara tiroleză.
– Ce faci bătrâne?
– Umbră gazonului.
– Lasă gluma. Ce-ţi face Cugirul?
– Locul 5, la 3 puncte de lider… Dar mi-e greu.
– De ce?
– Nu pot să fiu antrenor.
– ??
– Mă fură jocul. Sunt încă fotbalist. Nu pot privi din tribună. Mă furnică tot corpul. Şi-atunci dau jos treningul. Şi jocul începe. Şi ne-apucă noaptea. Şi uit că în vestiar am vorbit de 4-2-4. Uit totul. Mă uit în dreapta şi-l văd pe Mercea. Mă frec la ochi: nu e Mercea. E Niţu…
– Bine, dar…
– Nici un dar. Deocamdată nu pot. Crede-mă. Nu pot!! Nici arbitru n-aş putea să fiu. Sînt sigur că dacă mingea ar veni spre mine, n-aş sări să-i fac loc. Am ”divorţat” prea devreme.
– Şi?
– Vreau să bag din nou formele. Vreau să joc.
– Bine, dar ai 43 de ani…
– Fugi de-acolo! 42!! Ai să spui că e tot una, dar nu e aşa. Buletinul spune una, în schimb arterele, şi mai ales inima…
– Să ştii că scriu toate astea…
– Scrie. Dar să nu uiţi să adaugi că la ultimul antrenament am alergat 2.25 pe 800 m.
– Scriu. Negreşit.
– Bate palma!
O fi glumit ”Bătrînul” ?!
Şi Petschovski a pornit ca din puşcă pe trepte, rotindu-şi pălărioara tiroleză.

IOAN CHIRILĂ

Născut la Timişoara, Petschovski a ajuns simbolul fotbalului arădean. Clubul la care a scris istorie, UTA, i-a ridicat o statuie. În 1968 se stingea din viaţă la doar 47 de ani din cauza unei boli nemiloase. Decesul său a fost anunţat pe stadion, pe 6 octombrie 1968, în timpul meciului UTA – Poli Timişoara, tribunele amuţind.

Pe prima pagină, o fotografie încearcă să ne prezinte Poiana Braşov, ediţia de acum 50 de ani. Încearcă, pentru că în anii 60 fotografiile nu erau ceea ce înseamnă astăzi. Sub fotografie, Gheorghe Epuran nota despre actuala staţiune de top a României: ”Poiana Braşov cunoaşte o vie animaţie pe timp de iarnă. Aici, îşi dau întâlnire zeci de iubitori ai schiului care, pe pârtiile argintii, îşi dispută întâietatea în numeroase concursuri. Fotografia noastră reprezintă o imagine sugestivă din Poiana Braşov, la sfârşit de săptămână, când amatori de schi din localităţile de la poalele staţiunii – şi chiar din aşezări mai îndepărtate – vin aici, să-şi petreacă o zi de neuitat în mijlocul naturii”. 

Hristache Naum povesteşte ceva mai jos ”Instantanee de sezon” – o incursiune într-un magazin de articole sportive şi într-o sală de sport din Arad şi Timişoara”Am vândut în prima zi de ninsoare 250 de săniuţe, 15 perechi de schiuri, 80 de patine, 300 de bocanci de schi şi ghete pentru patine ş.a.”, face bilanţul tov. Ion Tomuta, responsabilul magazinului de desfacere a materialelor sportive Arad. Şi cum stocul de săniuţe părea pe epuizate, în pagina 2 inginerul C. Cizmalu prezintă, cu machetă cu tot, cum ”Să ne facem singuri o săniuţă – sfaturi practice”. 

MECI PE 29 DECEMBRIE

Mai că nu-ţi vine a crede că eşti în 1963 când ajungi în pagina 5 şi dai peste o mică ştire intitulată DINAMO PITEŞTI – STEAUA, AMÎNAT PENTRU DUMINICĂ 29 DECEMBRIE”. Hmm, iată că se poate – şi nu cred că vremea era mai bună, terenurile mai bine îngrijite sau instalaţia de încălzire a gazonului pornită. Explicaţia e simplă: ”Noua amânare este cauzată de faptul că fotbaliştii militari n-au putut să se întoarcă în timp util de la turneul din R.D. Vietnam”. Iar ”Clubul organizator Dinamo Piteşti a asigurat federaţiei de specialitate că va lua toate măsurile ca terenul de joc să se prezinte în bune condiţiuni în ziua meciului cu Steaua”. Deasupra, într-un dialog cu Mircea Tudoran, antrenorul de atunci al Stelei, Gheorghe Ola, povesteşte într-un dialog cu Mircea Tudoran aventura întoarcerii din Vietnam: ”Trebuie să ştiţi că şi în acea parte a lumii, ca şi aici, la noi, condiţiile de decolare a avioanelor au fost foarte mult îngreunate din cauza timpului nefavorabil. După terminarea turneului din R. D. Vietnam, am plecat cu avionul spre Pekin. Am făcut o escală de o noapte la Uhan, după care marţi am sosit în capitala R. P. Chineze. A trebuit să aşteptăm câteva zile decolarea avionului. Noi, adică Crăiniceanu, Koszka, Fl. Voinea şi cu mine, am reuşit să plecăm mai devreme. Ceilalţi au plecat probabil azi şi vor sosi mâine la Bucureşti”. Via Moscova…

COMBINĂ MUZICALĂ CU MAGNETOFON MOBIL, RADIO ŞI PICUP

Lângă reclama la Perlan, se regăsesc premiile la loterie. Reportul la Pronoexpres era de 336.210 lei. La concursul special Pronosport se acordaseră premii deosebite: 2 autoturisme Trabant, 1 scute Cezeta, 1 combină muzicală Tesla-Viola cu magnetofon mobil, radio şi picup, 1 motocicletă Tenace 125cmc, 1 televizor Rubin 102, 1 televizor Temp 6, 1 magnetofon Tesla, 1 aparat de radio Darelee cu picup, 2 magnetofoane Tesla-start cu tranzistori, 2 ceasornice de mână Tellus, 2 ceasornice de mână Golda, 2 aparate de radio Bucureşti 500, 2 aspiratoare Ceaica, 1 perie electrică de lustruit parchet, 1 ceasornic de mână Solida, 10 biciclete Carpaţi 7/8, 1 ceasornic de mână Le Jeux, 1 ceasornic de mână Cimer, 10 stilouri Montblanc 254, 10 stilouri Pelikan cu peniţă de aur, 10 ceasornice deşteptătoare de voiaj.

În fotbalul internaţional ştirile erau (aproape) aceleaşi: multe surprize în campionatul italian, Rouen învinsă pe teren propriu cu 4-0, Real Madrid învinsă, FC Zurich eliminată din Cupa Elveţiei, Tottenham se menţine în fruntea clasamentului. Un veritabil livescore şi live blog în versiune de acum 50 de ani…

Sursa: www.prosport.ro

Editorial scris de Lucian Lipovan, jurnalist Prosport

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close