DSVSA Botoșani: „Pesta Porcină Africană evoluează alarmant pe teritoriul României. Reguli de respectat

.în contextul evoluţiei alarmante a Pestei Porcine Africane pe teritoriul României, se impune asigurarea unei permanente stări de alertă în activitatea de prevenire şi combatere a bolii, atât prin intervenţia serviciilor veterinare cât şi prin colaborarea deţinătorilor de porcine. Informăm opinia publică că cele două focare active de pestă porcină africană care evoluau la suinele domestice din exploataţii non-profesionale, în Unitatea Administrativ Teritorială Santa Mare, au fost stinse în data de 06.10.2020, astfel încât judeţul Botoşani devine liber la această boală. Actele de stingere oficială a bolii au fost comunicate tuturor instituţiilor membre în Centrul Local de Combatere a Bolilor Botoşani, precum şi la Unităţile Administrativ Teritoriale şi Cabinetele veterinare din zona infectată, cu privire la ridicarea tuturor restricţiilor.

D.S.V.S.A Botoşani reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancţionată inclusiv penal.

în situaţia în care se confirmă suspiciunea de PPA , toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către D.S.V.S.A Botoşani conform legii la adevărata valoare de piaţa.

D.S.V.S.A Botoşani, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

 

2.1n judeţul Botoşani continuă să rămână active 8 focare de pestă porcină africană la mistreţ pentru care măsurile de combatere sunt luate de către administratorii Fondurilor Cinegetice afectate, cu menţinerea restricţiilor specifice pentru prevenirea transmiterii virusului de la mistreţ la porcul domestic.

 

3.Informăm deţinătorii de ovine şi caprine ca începând cu data de 01.10.2020, judeţul Botoşani
a devenit liber la Scrapia Clasică Ovină, prin stingerea ultimului focar activ la o exploataţie non-
profesională din comuna Suharău. în aceste condiţii se reia circulaţia liberă a ovinelor şi caprinelor,
inclusiv către Centrele de Colectare Ovine autorizate sanitar veterinar pentru activităţi de export în ţări
terţe sau pentru comerţ intracomunitar, cu respectarea tuturor obligaţiilor legale privind efectuarea
transportului de animale.                                                                                              ‘        /■

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close