DRAGOSTE&SEX | Istoria picanta a prezervativului
Istoria clipelor fierbinti pregatite la rece
A fost odata ca niciodata, acum mai bine de trei mii de ani… Cineva – un barbat, fara indoiala – si-a dorit cu ardoare sa aiba parte de clipe toride, fara sa se teama pentru viata lui (si a partenerei sale, speram). Din atata dor, s-a nascut o idee geniala, care a facut istorie. “Sex protejat” ii spunem azi. Iata cum i-au spus si cum l-au conceput stra-stramosii nostri:
Copilaria
►1250 i. Hr. – egiptenii folosesc “teaca” de panza pentru a se proteja de boli, infectii si muscaturi de insecte. Pe alte meridiane, chinezii se protejeaza bandajandu-si penisul cu hartie de matase inmuiata in ulei; japonezii creeaza doua variante ale “produsului”: una din piele subtire si una din… carapace de testoasa sau corn; in fine, romanii au un gen de tampoane imbibate cu o solutie facuta din ierburi si – zice-se – prezervative facute din muschii dusmanilor. Brrr!
►1500 d. Hr. – Anatomistul italian Gabrielle Fallopius propune un prezervativ din panza si matase, pe care il testeaza pe 1.100 de barbati. Test reusit: nici unul dintre “subiecti” nu este victima epidemiei de sifilis care bantuie in Europa. Deocamdata, omenirea vede in prezervativ doar o protectie impotriva infectiilor, abia mult mai tarziu va fi “descoperita” si eficienta lui impotriva unei sarcini.
Varsta de aur
►Sfarsitul sec. al XVI-lea – prima imbunatatire semnificativa a “dispozitivului”: impregnarea, inainte de utilizare, cu o solutie chimica din sare si diferite ierburi il face mai sigur.
►Secolul al XVIII-lea – castiga teren prezervativul din intestine de animale. Din cauza pretului piperat, unii utilizatori le refolosesc. Scepticii vremii le caracterizeaza drept “o armura impotriva placerii si o panza de paianjen impotriva infectiilor”.
►A doua jumatate a sec. al XVIII-lea – la Londra infloreste comertul cu prezervative realizate “de mana”. In centrul activitatii se afla… doua femei: doamna Phillips si doamna Perkins. Fiecare cu propriul magazin. Si cu o strategie de marketing inspirata: pamflete rimate, usor de retinut, o data cu numele produsului.
►1800 – Prezervativul beneficiaza de o descoperire epocala: vulcanizarea cauciucului. De acum, “caciulitele” sunt produse in masa si la un pret accesibil.
►1861 – in New York Times apare prima reclama pentru “Prezervativele frantuzesti ale Doctorului Power“.
Vanatoarea de vrajitoare
►1873 – in SUA este votata Legea Comstock, ce scoate in afara legii reclama la absolut orice fel de produse contraceptive/anticonceptionale si permite serviciilor postale sa confiste toate prezervativele vandute prin posta.
►1900-1920 – cele mai multe prezervative sunt fabricate prin introducerea unei forme intr-o baie de substanta cauciucata, apoi vulcanizata si trecuta printr-un jet puternic de apa rece. Calitatea produsului finit este indoielnica.
Marele boom
►Anii ’20 – incepe fabricarea prezervativelor din latex, mai subtiri, mai rezistente si fara nici un miros. Abia acum incepe “caciulita” sa cucereasca piata mondiala.
►Inceputul anilor ’60 – aparitia pilulei, a diafragmei si steriletului reduce drastic “rata de succes” a prezervativului.
►Anii ’80 – Fenomenul HIV salveaza prezervativul de la uitare si il relanseaza spectaculos. De acum, lumea e a lui: apar “varianta” din material poliuretanic si cea feminina, dar si varietati de culoare, arome, forme si marimi; se gasesc in farmacii, baruri, cluburi, magazine la colt de strada, benzinarii si chiar in automate ce ofera “siguranta la pachetel”. Sau “placeri fara neplaceri”.
ACEEASI MARIE CU ALTA “PALARIE”
In 1706 apare pentru prima data, intr-o tiparitura, termenul “condum” (eng.: prezervativ). Exista doua teorii referitoare la etimologia cuvantului: el s-ar lega de numele colonelului Quondam, medic al lui Carol al II-lea, care-l aproviziona pe rege cu prezervative, ca sa nu se infecteze cand isi facea de cap cu prostituatele sau, si mai si, ca sa nu lase in urma sa vreun bastard; sau – mai probabil – condum provine din latinescul “condos” (recipient).
CASANOVA – “IMAGINEA BRANDULUI”
Celebrul amorez al secolului al XVIII-lea “dadea atacul” numai “dotat” cu “redingota englezeasca” (dupa cum numea prezervativul). Intr-un scop total lipsit de romantism: sa se protejeze de… procese de paternitate, boli si infectii.
bzi.ro