Important

Două scenarii alese de autoritățile din Botoșani, la începerea anului școlar

Părinții nu vor avea acces în școli, purtarea măștii este obligatorie, copiii trebuie supravegheați în pauze, sunt câteva dintre măsurile decise în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani. La nivelul județului au fost alese două scenarii după care copiii vor învăța.

Începerea anului școlar a pus în alertă toate autoritățile din județ, în încercarea de a limita îmbolnăvirile cu noul coronavirus. Un număr de 26 de unități de învățământ din Județul Botoșani a decis să aleagă pentru debutul anului școlar scenariul galben, care are în vedere ca elevii din învățământul primar și din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă zilnic la școală, în timp ce restul școlarilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu să revină parțial (prin rotație de 1-2 săptămâni), ambele categorii urmând să respecte cu strictețe toate normele de protecție, în scenariul galben fiind vorba despre 17.000 de copii din 61.000 de copii.

Majoritatea școlilor însă au ales scenariul verde. La școlile unde nu se poate aplica distanțarea socială se vor monta acele separatoare care să protejeze elevii în timpul orelor de curs. În școlile care au ales scenariul verde, s-a reușit distanțarea băncilor astfel încât să fie respectate normele.

„Normal ar fi trebuit să fim pe scenariul verde la toate unitățile de învățământ, dar s-a mers pe situația specifică fiecărei unități de învățământ, motiv pentru care în cadrul fiecărei școli s-au desfășurat măsuri administrative și fiecare școală a venit cu câte o propunere către Inspectoratul Școlar și către DSP. După discuțiile pe care le-am avut cu o parte din școlile din județ, s-a mers pe situația specifică fiecărei școli. Motiv pentru care, în cadrul fiecărei școli s-a format consiliul de admistrație și fiecare școală a venit cu o propunere către IȘJ și către DSP. Noi am hotărât în final să avizăm scenariile propuse de fiecare unitate în parte, pe care le propunem astăzi sătre CJSU pentru votul final. Pe județul Botoșani erau doar trei localități care se încadrau scenariului 2, și anume Leorda, Trușești și Curtești, care aveau o rată de contaminare de peste 1,5. După o verificare a situației din teritoriu, am hotărât ca în cele trei localități, scenariul să fie totuți verde, pentru că structura școlilor și numărul de elevi din școlile respective pot fi… se poate folosi scenariul verde. Sunt singurele excepții la nivelul județului”, a declarat directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței.

Școlile unde se va învăța după scenariul galben: Liceul de Arte „Ștefan Luchian” Botoșani, Liceul „Dimitrie Negreanu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob”, Școala Gimnazială nr 7 Botoșani, Liceul Regina Maria Dorohoi, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Botoșani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Botoșani, Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi, Școala Profesională de Cooperație Botoșani, Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani, Colegiul Național AT Laurian Botoșani,  Școala Gimnazială nr 12 Botoșani, Liceul Alexandru cel Bun, Colegiul Economic Octav Onicescu, Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu Flămânzi, Școala Specială Sfântul Stelian, Școala Gimnazială Ioan Murariu Cristinești, Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza, Dorohoi, Școala Gimnazială nr 17 Botoșani, Școala Gimnazială „Elena Rareș” Botoșani, Scoala Postliceala ,,PROF DR DOC Enescu Longinus”,  Centrul de Studii „Ștefan cel Mare și Sfânt” Botoșani, Scoala Postliceala FEG Dorohoi,  Scoala Postliceala FEG Botoșani.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page