Diverse

DIVERSE | Vrei să construiești o seră de legume? Iată 5 lucruri de care trebuie să ții cont

In ultimii ani, in Romania s-a inregistrat o crestere economica destul de insemnata, ceea ce a dus implicit la cresterea puterii de cumparare a locuitorilor tarii. Acestia isi permit sa cheltuiasca mai multi bani pe tot felul de lucruri pe care nu le aveau inainte. Intreprinzatorii pot profita de aceasta oportunitate si sa dezvolte o afacere care sa ofere cumparatorilor produsele dorite. 

 

O marfa din ce in ce mai cautata este reprezentata de legumele din extrasezon, mai exact cele produse iarna si primavara. Pretul acestora poate fi de cateva ori mai mare comparativ cu preturile din sezonul normal, asa ca profiturile pot fi insemnate. Problema apare cand productia din extrasezon presupune construirea unei sere care sa ofere conditii de mediu propice dezvoltarii legumelor. O sera se diferentiaza de un solar prin faptul ca este incalzita artificial, soarele nefiind suficient in perioada rece. 

Iata ce trebuie sa ai in vedere daca vrei sa ridici o sera!

Pentru ridicarea unei astfel de constructii nu sunt necesare cunostinte tehnice aprofundate, practic orice gospodar putin mai indemanatic putand sa realizeze sera in propria curte, doar cu ajutorul unor unelte de baza. Alegerea locului este foarte importanta pentru a nu aparea probleme in viitor. Terenul trebuie sa fie plat, cu un drenaj bun si, de preferinta, cu asezare intr-o zona insorita.

    • Suprafata poate fi variabila, dar, pentru a fi eficienta economic, trebuie sa aiba cel putin 1000 metri patrati. Incepatorii ar trebui sa demareze proiectul pe o suprafata mai mica, chiar si in curtea casei, putand trece la un teren mai mare dupa acumularea unei experiente bogate. 
    • Incalzirea spatiului devine esentiala pentru a nu aparea pierderi in zilele geroase. Optiunile sunt numeroase, dar in continuare cea mai buna solutie este cea clasica, anume realizarea unei instalatii de apa calda din teava metalica. Materia prima este disponibila la preturi accesibile pe site-ul www.nicometaltub.ro, fiind formata din tevi de diferite diametre si fitinguri pentru sudura;
    • Stabilirea bugetului necesar pana la prima recolta trebuie facuta cu exactitate deoarece profitul va aparea abia la cateva luni de la inceperea investitiei. Un ajutor in aceasta privinta vine din partea statului roman care ofera subventii importante pentru producerea legumelor in extrasezon. Acesti bani pot reprezenta o garantie a succesului permitand micilor producatori sa concureze cu marii producatori din afara tarii;
    • Alegerea culturilor trebuie realizata cu grija multa. Unele legume sunt mai pretentioase si sufera de mai multe boli si daunatori, asa ca pentru incepatori sunt recomandate plante mai usor de cultivat, cum ar fi salata, ceapa verde, spanacul. In plus, trebuie tinut cont si de cerere pentru a nu scoate pe piata ceva ce cumparatorii nu doresc;. Asigurarea unei piete de desfacere este vitala pentru orice producator. Romanii prefera legume produse in tara, iar marile lanturi de magazine incheie contracte cu micii intreprinzatori pentru achizitionarea de legume romanesti. Printr-un astfel de contract nu mai pierzi timpul cu gasirea cumparatorilor, chiar daca pretul este putin mai mic.

 

In concluzie, o sera de legume poate reprezenta o oportunitate de afaceri buna pentru persoanele cu spirit de initiativa si cateva cunostinte in domeniu, carora nu le este frica de munca pamantului.

 

surse foto: shutterstock.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page