Diverse

DIVERSE | Valeriana aduce relaxarea

Cunoscut ca boala secolului 21, stresul ne îmbolnăveşte încet, dar sigur. Pentru a elimina această stare neplăcută, poţi apela la valeriană, planta cu efecte rapide, care îţi este de ajutor şi în cazul în care suferi de anxietate ori de insomnie.

Hipocrate (părintele medicinei) şi Dioscoride (medic grec) foloseau valeriana pentru tratarea insomniei, iar romanii o recomandau împotriva palpitaţiilor. Potrivit unor studii recente, valeriana este cea mai folosită plantă medicinală din lume. Anual, pe întreaga planetă se consumă aproape 400.000 de tone.

Induce calmul

Rădăcinile şi rizomii de valeriană conţin peste 150  de compuşi, printre care uleiul volatil şi acidul izovalerianic, care au efecte decontractante şi calmante.  În cazul în care suferi de stări de stres ori de anxitetate, poţi folosi valeriană sub mai multe forme. Faci o infuzie din 1 lingură rădăcini uscate pe care le-ai ţinut într-o cană cu apă fiartă timp de 5-10 minute.

Dacă ţi se pare că are gust neplăcut, adaugă puţină miere, când infuzia s-a mai răcit. Poţi folosi şi tinctura, 25 de picături cu puţină apă îndulcită, de 3-5 ori pe zi. În comerţ există şi capsule cu valeriană. Poţi lua câte 1 capsulă, de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de o lună.

Diminuează problemele digestive

Crampele stomacale pot deveni istorie cu ajutorul tincturii de valeriană pe care o poţi prepara chiar tu. Laşi la macerat 40 g de rădăcină de plantă în 200 ml de alcool de 60-70° timp de 8 zile. Apoi, iei câte 15-20 de picături de 3 ori pe zi.

În caz de colon iritabil ori dureri intestinale poţi prepara o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o jumătate de cană de apă fiartă.

Remediu împotriva insomniei

Nopţile albe pot fi ţinute la distanţă foarte uşor cu ajutorul valerianei. Ia câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, în fiecare zi, timp de 6 săptămâni, cu o oră înainte de culcare.

Poţi face şi o infuzie din câte 20 g de rădăcină de valeriană, vârfuri de tulpini de vinariţă, frunze de mentă, frunze de roiniţă, frunze de cimbrişor, flori de păducel  (10 g), frunze de passiflora (10 g). Iei 40 g din acest amestec şi îl fierbi în 200 ml de apă. Laşi la infuzat 5 minute înainte de a-l bea.

Combate neplăcerile din menopauză

Menopauza vine, de cele mai multe ori, „la pachet“ cu anxietate şi irascibilitate. În această perioadă pot apărea aritmii şi hipertensiune pe fond nervos. Poţi lua, pe o perioadă de 3 luni, câte 50 de picături de tinctură pe zi, diluată într-o jumătate de pahar de apă.. Întrerupi o lună, apoi, reiei dacă efectele menopauzei persistă.

Ajutor împotriva fumatului

Dacă te-ai lăsat de fumat şi treci prin stări de nervozitate ori chiar de sevraj nicotinic, rădăcina de valeriană are efecte calmante. Bea 2 căni cu infuzie pe zi (ţii 1 lingură de rădăcini uscate într-o cană cu apă fiartă timp de 5-10 minute) pentru a combate simptomele neplăcute şi, astfel, te poţi bucura de o noapte cu somn liniştit. De asemenea, poţi lua câte 20-30 de picături de tinctură pe zi, diluată în 100 ml de apă) timp 6 săptămâni la rând.

Atenţie la doză! În cazul în care dozele ori perioadele de timp recomandate sunt depăşite, pot apărea senzaţii de ameţeală, lipsă de concentrare şi coordonare, dureri de cap. Dacă este administrată în doze mari seara, capacităţile de reacţie ori de concentrare vor fi slăbite pe parcursul zilei următoare.

Ştiai că…

…în timpul Primului Război Mondial, valeriana era indicată pentru atenuarea nervozităţii provocate de bombardamente?

Atenţie! Valeriana nu este recomandată femeilor gravide pentru că produce contracţii uterine!

Jean-Marie Delecroix – „200 de alimente care ne vor binele“

„Valeriana este cunoscută pentru că facilitează somnul, calmează nervozitatea, anxietatea şi stresul, fără a avea efectele secundare nedorite ale somniferelor clasice.  Efectul său calmant este foarte preţios în cazul renunţării la fumat, deoarece ajută la combaterea simptomelor de sevraj, a nervozităţii, a stresului sau a depresiei.“

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page