Diverse

DIVERSE | Sfatul specialistului: cum se depistează și tratează hernia de disc

Dureri de spate care nu te lasă să stai în picioare, zilele întregi de stat la pat, acestea sunt doar câteva dintre manifestările herniei de disc, problemă medicală tot mai des întâlnită. Medicul neurochirurg Claudiu Matei ne spune care sunt factorii care duc la apariția bolii, dar și care sunt cele mai bune variante de tratament.

Hernia de disc reprezintă alunecarea unei părți a discului intervertebral de la locul său și migrarea spre canalul rahidian. Acest lucru se întâmplă când inelul fibros se rupe și permite astfel nucleului pulpos să alunece în canalul spinal unde apasă pe rădăcinile nervoase determinând apariția simptomatologiei.

„Hernia de disc apare îneosebi în urma unor eforturi fizice intense, ridicari de greutăți, traumatisme sau microtraumatisme din cadrul unor profesii care impun efectuarea unor activități fizice foarte intense sau la indivizii care stau mult pe scaun. Lombosciatica, anume durerea de spate care iradiază unul din membrele inferioare, se mai poate manifesta și prin alte moduri: deficite motorii  (paralizii) la nivelul membrelor inferioare, tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor inferioare (amorțeli, furnicături), dar și tulburari ale funcției urinare sau defecației“, explică dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie, șeful secției de Neurochirugie a Spitalului European Polisano, Sibiu

Obezitatea poate crește riscul de hernie de disc

Printre factorii care favorizează apariția herniei de disc se numără modificările degenerative care apar pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, activitatea fizică intensă, obezitatea, dar și fumatul.

De asemenea, boala mai poate apărea și ca urmare a sedentarismul, a malfomațiile congenitale și a factorul genetic. Dintre toate tipurile de herniei de disc, cele localizate la nivel lombar (partea de jos a coloanei vertebrale) sunt mai des diagnosticate (în aproape 90% dintre cazuri). hernii discale toracale 1-2%

Investigațiile radiografice, de ajutor pentru depistarea bolii

Medicul poate suspecta că pacientul suferă de hernie de disc dacă pacientul a suferit traumatisme recente, dacă are o profesie cu risc, dar și dacă în familia sa există astfel de afecțiuni. Pentru stabilirea unui diagnostic cu certitudine pot fi indicate radiografii, rezonanță magnetică, computer tomografic sau mielografie.

„Radiografia de coloană este indicată mai ales pentru excluderea altor afecțiuni cu care poate fi confundată, cel puțin clinic, hernia de disc. Cele mai frecvente boli care intră în diagnosticul diferențial sunt fracturile de coloană, spondilolostezis sau fracturile pelvine“, adaugă medicul Claudiu Matei.

Tratamentul chirurgical, în stadii mai avansate

În funcție de localizarea herniei, de tipul acesteia, dar și de stadiul bolii, medicul poate recomanda tratamentul. În unele situații, terapia presupune îmbinarea mai multor specialități medicale: medicina de familie, medicina internă, balneofizioterapia, ortopedia, neurologia și neurochirurgia. Scopul tratamentului este reprezentat de ameliorarea durerii și oprirea evoluției a procesului etipatogenic.

„Tratamentul conservator este reprezentat de repausul relativ (cu evitarea eforturilor fizice mari, a ridicării de greutăți, a mișcărilor bruște / tratament medicamentos care include antialgice, antiinflamatorii nesteroidiene, antiinflamatorii steroidiene), de infiltrațiile epidurale, periradiculare, periarticulare, dar și de aplicațiile locale de căldură sub diferite forme (purtarea unei centuri sau corset lombar poate fi utilă uneori pentru o scurtă perioadă de 2-3 zile)“, spune medicul neurochirurg.

Spre deosebire de tratamentul conservator, cele chirurgical se recomandă când există un deficit neurologic progresiv, când există afectare pluriradiculară – în cadrul sindromului de „coadă de cal“ (care include tulburări sfincteriene, deficite motorii și de sensibilitate de diferite grade).

Medicul Claudiu Matei spune că cele mai utilizate proceduri chirurgicale sunt:

–    discectomia si microdiscectomia standard – constau în îndepărtarea unui disc. Procedura se realizează sub anestezie general, iar pacientul rămâne internat în spital 3-4 zile sau până când starea de sănătate permite externarea;

–    microdiscectomia, similară ca și interventia standard, dar se utilizează microscopul operator și instrumente de microchirugie;

–    sequestrectomia reprezintă înlăturarea materialului discal herniat;

–    nucleoplastia este o alternativă terapeutică pentru pacienții cu hernii de disc fără fragmente libere detașate, la care tratamentul conservator a fost ineficient. Printr-o canulă, sub control radilogic se introduce o sondă specială în discul intervetebral prin care se înlătură minime fragmente discale fapt care va reduce presiunea din disc eliberând rădăcina nervoasă de presiune;

–    decompresiunea laser reprezintă introducerea unui ac prin care se pune o fibră laser la nivelul discului intervertebral și se procedează la „coagularea“ centrului discului (poate fi asociată cu endoscopia);

–    discectomia lombară endoscopică se referă la procedeul intradiscal indicat pentru herniile de disc nemigrate;

–    chemonucleoliza – este o procedură ce presupune injectarea unei enzime (chimopapaina) în discul herniat cu scopul de a-l dizolva. În anumite situații chemonucleoliza poate reprezenta o alternativă lzsa discectomie.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page