Diverse

DIVERSE | Românii nu se îngrijesc de dantură, iar cu pasta de dinți sunt “certați”

 

Românii nu se spală pe dinți! Este o afirmație gravă, dar cât se poate de reală. Statisticile arată că țara noastră este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de pastă de dinți și igiena orală. În plus, datele arată că 90% dintre români suferă de probleme dentare, iar peste 40% dintre ei nu au fost la dentist niciodată. 

Cel mai grav este faptul că și cei mici au mari probleme din cauză că nu se spală pe dinți. În mediul rural, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani au deja măsele cariate și dinții stricați sau căzuți. Așadar, pierderea dinților este un fenomen obișnuit în România, încă de la vârste mici. Datele arată că tinerii, cei mai mulți din mediul rural, ajung să își pună aproape toată dantura la 20-30 de ani. Cei care merg la medic, într-un târziu!

Alții, după cum spun bancurile românești, rămân cu: “dinte-pauză-lipsă”. Și e chiar de plâns, nicidecum de râs!

 

La oraș, oamenii sunt mai conștiincioși cu igiena orală

 

Românii care locuiesc în mediul urban se preocupă mai mult de dantura lor. Asta, pentru că accesul la serviciile stomatologice este mai facil, iar informațiile despre importanța îngrijirii danturii ajung mai repede. Interesul pacienților pentru serviciile stomatologice a crescut în orașe, pe fondul unui nivel sporit al educației, dar și pentru că serviciile medicale de acest fel s-au dezvoltat în ultimii ani.

Datele din 2018 arată că dentistul este ales de români, în proporție de 65%  prin recomandări și nu pe criterii financiare. Este important cât de multă încredere are pacientul în medicul care îl tratează. La acest cabinet stomatologic găsești medici dedicați, dar și tratamente ortodontice, în caz că ai nevoie de aparat dentar.

Vizita la dentist este obligatorie, măcar 1 dată pe an, chiar dacă nu te dor dinții și crezi că nu ai probleme!

Cabinetele dentare din mediul rural, puține sau deloc

 

O problemă gravă, care îi îndepărtează pe românii din mediul rural de cabinetele medicale stomatologice este chiar lipsa acestor centre. Statisticile realizate în 2018 arată că doar 12% din medicii stomatologi lucrează la sate. De multe ori oamenii trebuie să meargă până în cel mai apropiat oraș pentru a-și rezolva problemele dentare. Iar mulți amână ani de zile și ajung doar dacă durerea devine insuportabilă. Când părinții nu se spală pe dinți și nu acordă importanță iginei orale, nici copiii nu pun preț pe aceste lucruri.

Grav, spun medicii stomatologi! Aceștia afirmă că populația trebuie educată cu privire la importanța igienei orale. De asemenea, doctorii insistă că este nevoie de mai multe campanii derulate, în special în satele din România. Atât de informare a cetățenilor, cât și de atragerea a medicilor spre mediul rural. Pentru că dacă ar avea cabinet medical stomatologic în sat, cu siguranță românii ar merge mai des la dentist. De unde ar afla cât de important este să te speli corect pe dinți și să faci

controale periodic. Iar România nu ar mai ocupa ultimul loc din UE, în ceea ce privește lipsa igienii orale. 

 

sursa foto: shutterstock.com

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page