Diverse

DIVERSE | Plante de apartament, benefice sănătăţii omului

Plantele pe care le ţii în casă pot fi o armă împotriva poluării, fiind benefice sănătăţii omului. Forile din apartament ajută procesul purificarii aerului, prin eliminarea poluanţilor şi a toxinelor, dar şi prin reglarea umidităţii din atmosferă.

Specialiştii recomandă ca, la fiecare 8 metri pătraţi ai casei, să existe câte o plantă. Acest lucru înseamnă că este nevoie de două sau trei plante care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului din casă. Iată ce plante e bine să ţinem în case şi la ce sunt ele bune.

*Cactusul

Cactuşii diminuează puternic efectul nociv al undelor electromagnetice generate de televizoare şi de computere, dacă sunt plasaţi în apropierea ecranelor. Spre deosebire de celelalte plante, cactuşii produc oxigen noaptea şi elimină monoxid de carbon ziua, aşa că şi dormitorul e un loc bun pentru ei.

Ca plante de apartament, cactuşii au farmecul lor, sunt sălbatici, oferă ochiului un veget intens, iar anumite specii chiar înfloresc.

Nu sunt plante pretenţioase, nu cer prea multă atenţie, în schimb oferă cîteva beneficii pentru sănătate, pe care puţini le cunosc. Protejează de radiaţiile emise de calculator, pot fi ingredient delicios în bucătărie, iar anumite specii s-au dovedit a avea reale proprietăţi curative. Unii cactuşi sunt utilizaţi în industria cosmetică, alţii sunt studiaţi în laboratoare. Aceste plante ţepoase pot furniza medicamente uimitoare, eficiente în tratamentul unor boli grave, printre care diabetul şi cancerul. Iar secretele lor medicinale încă nu s-au epuizat. Natura nu a creat degeaba cactuşii, dacă îi cunoaştem, ne putem bucura nu doar de rolul lor ornamental, ci şi de remediile pe care ni le oferă. Nu degeaba se spune despre cactuşii ca fiind  medicamente cu ţepi.

*Iedera

Campioană la toate categoriile de antipoluanţi este iedera, care poate absorbi 90% din benzen, un solvent care se găseşte frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenţi şi fum de ţigară.

Calităţile terapeutice ale iederei au fost redescoperite şi confirmate de savanţii contemporani. Frunzele de iederă au dezvăluit o fascinantă complexitate de substanţe vindecătoare, capabile să lupte cu peste 40 de boli. Sevele care străbat frunzele colorate în verde intens sunt veritabile medicamente cu rol antiseptic, antiinflamator, depurativ, antibacterian şi antiparazitar.

*Dracena

Dracena “luptă” împotriva compuşilor organici volatili, acetonă, etanol, benzen, eliminaţi de diferite spume folosite la fabricarea mobilei şi de picturi. Dracaena este o planta originara din padurile tropicale si subtropicale din Asia de Sud si Africa. Atât dracaena, cât şi cordelia, sunt numite palmieri falşi, din cauza trunchiului lipsit de frunze, cu un manunchi de frunze în partea de sus.

Dracaena este aleasă pentru a fi cultivată în interior nu pentru florile sale, ci ca o plantă decorativă, cu frunze interesante, folosită pentru a orna holurile sau saloanele. Dracaena preferă climatul umed, de aceea trebuie să pulverizezi apă pe ea în mod regulat.

*Palmierul Doamnei

“Exterminatoarea” de amoniac prezent în produsele de curăţat vesela şi în degresanţii de orice tip este Palmierul Doamnei sau Rhapisul. Este indicat s-o ţii în apropierea chiuvetei. La fel de bune sunt şi azaleele.

Palmierul doamnei poate fi găsit în case şi grădini peste tot în lume. S-a adaptat la o mare varietate de condiţii de mediu. Este motivul principal pentru care creşterea lui ca plantă de interior este foarte populară. Uleiul de palmier are numeroase beneficii pentru sănătate, acest lucru se datorează componentelor sale active,  are efect benefic asupra retinei şi acuităţii vizuale.

* Arborele de jad

Crassula, arborele de jad cum mai este cunoscută,   “culege” din camere energiile negative. Aşa că, dacă eşti agitat, nervos sau supărat, pune-ţi o Crassula în cameră şi sigur te vei linişti. Este o plantă suculentă, cu aspect de arbust, cu creştere lentă. În natură poate atinge până la 400 cm înălţime şi 150 cm lăţime. În interior nu depăşeşte înălţimea de 100 cm.Este o specie des întâlnită ca plantă de interior şi datorită uşurinţei cu care poate fi crescută şi înmulţită. Crassula este deosebită sub formă de bonsai.

*Crizantema

Tocmai ai terminat de vopsit o cameră? Înainte de a te instala aici, pune pe un pervaz un ghiveci cu crizanteme. Ele absorb vaporii de la adezivi, vopsele şi lacuri.Crizantemele sunt unele dintre cele mai îndrăgite flori de toamnă. Rezistente la temperaturile specifice sezonului rece şi deosebite prin inflorescentele viu colorate, crizantemele sunt ideale pentru plantarea în solul din gradina, dar şi în ghivecile care ornamentază în mod deosebit locuinţele.

*Filodendronul

Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă şi umidifică astfel camerele cu aer uscat. E bine ca planta să fie ţinută în încăperile în care se află sobe, pentru că prin arderea lemnelor se produce în cameră formaldehidă, care e neutralizată de filodendron. Formaldehida, despre care se spune că ar fi cancerigenă, se găseşte şi în materialele din care sunt confecţionate canapelele şi mochetele, aşa că puteţi plasa ghivece cu filodendron în apropierea acestora.

Sursa: ziarulceahlaul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page