Diverse

DIVERSE | Informații utile despre programul “Prima Casă’’

Procesul de obținere a crditelor prin programul Prima Casă devine din ce în ce mai inaccesibil începând cu anul 2019.

Dacă anul 2018 ne-a adus în cea mai mare parte cele mai plăcute vești, scutindu-ne de trubulențe imobiliare, 2019 va compensa în acest sens. Schimbări de fundal cu bătaie lungă se anunță. Astfel, data de 1 ianuarie marchează intrarea în vigoare a noilor reglementări ale Băncii Naționale a României (BNR) privind condițiile de creditare. Normele vizează gradul total de îndatorare acceptat la accesarea unui împrumut, calculat ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar, aceste norme primind aprobare spre sfârșitul anului trecut. . În 2019, plafonul maxim permis de către băncile de pe piața autohtonă este substanțial mai scăzut, ajungând până la un maximum de 40% din venitul net la creditele în lei. Până acum un an, același indicator abia atingea aproximativ 60%, în funcție de bancă, în unele cazuri chiar depășind acest nivel. Așadar, aceste procentaje denotă o modificare considerabilă. Afectași vor fi cei care vor iniția un împrumut bancar în valută, întrucât plafonul care se aplică pe acest tip de credite este de doar 20%. „Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN”, precizează oficialii BNR.

Obiectivul este să obținem o creditare sănătoasă !

Simplificarea accesului la credite și consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare sunt cele două ținte care să urmăresc prin modificarea regulamentului de creditare. „Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului și al ratelor aferente va putea fi stabilit ușor de orice solicitant”, explică, în cel dintâi caz, reprezentanții băncii centrale. „Protejarea populației cu venituri medii și cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătățirii capacității de plată, pentru creditare sănătoasă” este, însă, cel mai important obiectiv de atins. În Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania sau Cehia s-a declarant că au fost deja luate măsuri prudențiale similare.

Veniturile, la un nivel satisfăcător

Tot poporul se așteaptă ca mărurile luate și schimbările ce vor fi aduse să aibă un impact asupra modului cum se petrec acum lucrurile.

Potrivit Georgiei Cailean, CEO Coldwell Banker Romania, evoluția pieței rezidenșiale în 2019 va fi influențată de evoluția economică și de deciziile care se vor aplica începând cu acest an – un exepmlu de măsură ar fi diminuarea gradului de îndatorare. „Toate acestea își pot pune în mod negativ amprenta asupra segmentului finanțărilor, însă rămâne de văzut în ce măsură, în condițiile în care veniturile se păstrează la un nivel satisfăcător”, subliniază reprezentanta companiei de consultanță.

Ușoară îngăduință la Prima Casă

Ce se va întâmpla în noile conditșii de creditare cu programul Prima Casă ? Se pare că acesta continuă să se bucure de un imens succes în rândul românilor. Următoarea generașie de beneficiari va fi ceva mai avantajată de normele intrate în vigoare, deoarece gradul maxim de îndatorare ajunge la 45% pentru creditele alocate cumpărării unei prime locuințe.

Pentru a vedea ofertele de pe piața imobiliară din România, cum ar fi apartamente de vânzare București, puteți accesa site-ul Flatfy. Motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunțurilor cu apartamente și case de vânzare și închiriere din țară.

Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ și confortabil, unde totul este organizat simplu și clar, astfel economisind clienților timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului .  Incă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât și de pe tabletă și de pe telefonul mobil .

Prima Casă va continua și anul acesta, potrivit unor declarații recente oficialel, intrân în cel de-al zecilea an de funcționare.

„Programul va continua să funcționeze și în 2019, reprezentând o opțiune potrivită pentru un procent de cumpărători deloc de neglijat”, punctează și Georgia Cailean.

Distribuirea fondurilor  atribuite programului guvernamental pe 2019 nu au fost făcute publice. Totuși, plafonul statului ar trebui să ajungă la circa două miliarde de lei, potrivit unei strategii pe cinci ani propuse de către Ministerul Finanțelor la finele anului 2016. Pe 2017, s-au prmis fonduri în valoare de 2,5 miliarde de lei, iar pe 2018, 2019, 2020 de două miliarde de lei. Pe 2021 vorbim despre fonduri atingând doar suma de 1,5 miliarde de lei. . Reducerea graduală a plafonului de garanții avea în vedere diminuarea intervenției statului prin garantare – presupunând, desigur, că piața creditului ipotecar ar continua să se dezvolte în următorii ani, iar populația aă aibă un acces sporit la produsele standard ale băncilor.

2019 vă va pune la dispoziție 15 bănci dintre care să alegeți să deveniți beneficiar ar programului Prima Casă.

Se zvonește că s-a dezbătut idea transformării programului Prima Casă într-un program strict social, discuție cu are ar fi debutat anul 2019. Credotarea cu garanția statului este, în sfârșit, reluată, însă fără modificarea condițiilor de funcționare. Astfel, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a primit, din partea Ministerului Finanțelor Publice, acordul de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei (dintr-un plafon total de două miliarde de lei alocat pentru tot anul 2019). „Programul Prima Casă 2019 beneficiază de aceleași condiții de acordare a garanției statului român pentru finanțările aprobate de băncile participante”, au punctat reprezentanții FNGCIMM.

Așadar, cei care doresc să aplice începând de acum la programul Prima Casă, vor fi presați și afectați de modificările condițiilor generale de creditare, implementate la începutul acestui an, chiar dacă acele condiții de funcționare nu s-au schimbat. Cel mai important de menționat este că gradul de îndatorare s-a diminuat maxim, ajungând la 45% pentru creditele destinate achiziționării unei prime locuințe (față de 40% pentru creditele ipotecare obișnuite).

 

Pentru persoanele care sunt interesate de achiziția locuințelor noi de pe piată imobiliară primară, pe site-ul Flatfy găsesc informație deplină nu numai despre toate Ansamblurile Rezidențiale din România dar și despre Dezvoltatorii acestora. Fiecare Proiect Rezidențial este descris amănuntit și conține numai date reale și adevărate despre stadiul construcției, despre locație și structura constructivă. Flatfy are un catalog unic cu imobiliare noi din România. Chiar acum există posibilitatea de a vedea schițele a 670 de Ansambluri Rezidențiale și case din București, precum și din alte regiuni a tării, care se construiesc sau care deja sunt finisate de la 399 de dezvoltatori.

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidențiale din România.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page