Diverse

DIVERSE | Esti obosit tot timpul? Iată 9 cauze medicale

Orice boala grava, mai ales una dureroasa, te poate face sa te simti obosit, dar exista si boli minore care au acest efect. Iata 9 afectiuni care pot provoca oboseala, conform nhs.uk.

1. Boala celiaca

Este un tip de intoleranta alimentara, in care corpul reactioneaza atunci cand consumi gluten – o substanta care se gaseste in paine, prajituri si cereale.

Alte simptome ale bolii celiace, in afara de oboseala, sunt diareea, anemia si pierderea in greutate. Medicul poate verifica daca ai boala celiaca printr-un test de sange.

2. Anemia

Unul dintre motivele medicale frecvente ale unei stari de oboseala constanta este anemia cauzata de deficitul de fier. Aceasta afecteaza aproximativ 1 din 20 barbati si femeile aflate in postmenopauza, dar poate fi frecventa si la femeile care inca au menstruatie.

Simti ca nu poti face nimic, iti simti muschii grei si obosesti foarte repede. Femeile insarcinate sunt in special predispuse la anemie.

3. Sindromul oboselii cronice

Sindromul de oboseala cronica (encefalomielita mialgica sau ME) este o oboseala severa care dureaza cel putin sase luni. De obicei, exista alte simptome, cum ar fi dureri in gat, dureri musculare sau articulare si dureri de cap.

4. Apneea de somn

Apneea de somn este o afectiune in care se intrerupe in mod repetat respiratia in timpul somnului.

Duce la sforait sever si la o scadere a nivelului oxigenului din sange, ceea ce impiedica aerul sa ajunga la plamani. Insuficienta oxigenului afecteaza inima si functionarea creierului. Uneori, singurul simptom care avertizeaza ca suferi de apnee in somn este oboseala cronica. Te trezesti adesea noaptea si te simti epuizat a doua zi.

Apare mai frecvent la barbatii de varsta mijlocie. Consumul de alcool si fumatul o agraveaza.

5. Hipotiroidie

Un nivel scazut al hormonilor tiroidieni te face sa te simti obosit. De asemenea, este posibil sa te ingrasi, sa fii iritabil si sa ai pierderi de memorie. Apare frecvent la femei si mai des odata ce inaintezi in varsta.

Medicul poate pune diagnosticul prin efectuarea unui test de sange.

6. Diabetul zaharat

Unul dintre principalele simptome ale diabetului, o afectiune pe termen lung cauzata de prea mult zahar in sange, este oboseala. Celelalte simptome cheie sunt senzatia de sete, mersul la toaleta des si pierderea in greutate. Medicul va poate diagnostica diabetul cu ajutorul unui test de sange.

7. Depresia

Pe langa faptul ca te face sa te simti foarte trist, depresia poate, de asemenea, sa te faca sa te simti lipsit de energie. Te poate impiedica sa adormi sau sa te trezesti dimineata devreme, astfel ca te simti mai obosit in timpul zilei.

8. Sindromul picioarelor nelinistite (sindromul Ekbom)

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune neurologica, senzitivo-motorie, care te poate tine treaz noaptea.

S-ar putea sa simti o nevoie coplesitoare de a-ti misca picioarele sau o durere profunda la nivelul picioarelor in timpul noptii.

Studiile arata ca 8 – 10 % din populatia generala sufera de aceasta afectiune, fiind de 2 ori mai frecventa la femei.

Indiferent de simptome, somnul va fi intrerupt si de slaba calitate, astfel incat te vei simti foarte obosit pe tot parcursul zilei.

9. Anxietatea

Senzatia de anxietate este uneori normala. Dar unii oameni au sentimente necontrolate de anxietate constante, care sunt atat de puternice, incat le afecteaza viata de zi cu zi.

Doctorii numesc aceasta afectiune tulburare de anxietate generalizata. Pe langa senzatia de ingrijorare si iritabilitate, persoanele se simt de multe ori obosite.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page