Diverse

DIVERSE | Din ce cauză ai hemoglobina scăzută?

De obicei un nivel redus al hemoglobinei în sânge indică o anemie. Cât de grav este să descoperi în urma analizelor de sânge că ai hemoglobina scăzută și ce simptome dă afli în cele ce urmează!

Hemoglobina este o proteină care se găsește în fiecare globulă roșie a corpului. Rolul este de a transporta și elibera moleculele de oxigen în tot organismul. Cu care este mai puțin prezent în sânge, cu atât mai mare este riscul de a suferi de anemie. Aceasta afectează întregul corp, pielea, musculatura, creierul.

Oboseala și paloarea, primele simptome

Un nivel scăzut al hemoglobinei e anunțat de corp în diverse moduri. În primul rând, pielea devine palidă, pentru că vasele sangvine de la nivelul epidermei sunt oxigenate mai puțin. De asemenea, se instalează o oboseală care nu dispare nici după ce te odihnești.

Oboseala poate fi și intelectuală, nu doar fizică, întrucât creierul nu mai primește cantitatea necesară de oxigen. Uneori, e posibil să simți o accelerare a ritmului cardiac, deoarece inima încearcă să compenseze lipsa de oxigen.

Sunt semnale de alarmă care ar trebui să te convingă să mergi la medicul de familie pentru un consult și pentru recomandarea unui set de analize de sânge.

Dacă rezultatele arată o hemoglobină sub 13 g/dL, în cazul bărbaților, sau sub 12 g/dL în cazul femeilor (10,5 g/dL în timpul sarcinii), se confirmă diagnosticul de anemie.

Motivele posibile ale scăderii hemoglobinei

Carența de fier

Circulația sângelui este extrem de complicată, de aceea reducerea nivelului hemoglobinei poate avea diverse cauze. Adesea este vorba despre o carență de fier, pentru că fierul este cel mai important factor în producerea de hemoglobină.

De fapt, 80% din cantitatea de fier existentă în corp se află în globulele roșii. De aceea, atunci când se confirmă prezența lipsei de fier ca principala cauză a reducerii hemoglobinei, e nevoie de o dietă bogată în ficat, linte, năut.
Îmbătrânirea

Odată cu trecerea anilor, măduva osoasă funcționează cu dificultate. Și aceasta influențează producția de globule roșii, deci și de hemoglobină. Prin urmare, începând cu vârsta de 65 de ani este normală și o reducere a nivelului de fier din corp.

Info

Potrivit unui studiu suedez, 11% din bărbați și 10% din femei suferă de anemie de la această vârstă, iar 20% de la vârsta de 85 de ani.

Prezența unei boli

Un alt motiv al scăderii hemoglobinei este instalarea unei afecțiuni numită talasemie care provoacă distrugenerea globulelor roșii și duce la anemie.

Și poliartrita reumatoidă afectează procesul de realizare a celulelor roșii. Mai mult, boala Crohn împiedică asimilarea corectă a fierului, fapt care influențează producția de hemoglobină.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!