Diverse

DIVERSE | De ce apar pete pe dinţii copiilor

Apariţia petelor pe smalţul dinţilor este o problemă care afectează deseori copiii. Iată ce trebuie să ştii despre cauzele apariţiei acestor pete, dar şi cum pot fi prevenite!

Petele afectează dantura de lapte, dar şi dinţii permanenţi

Petele pot apărea de la primul dinţişor şi afectează atât dantura de lapte, cât şi pe cea definitivă. După ce le apar toţi dinţişorii, sugarii care adorm cu biberonul în gură pot face carii de biberon. Ele apar până la vârsta de trei ani; primul semn sunt petele galbene de pe dinţişori, mai ales pe incisivii superiori.

Forma avansată a bolii se manifestă prin apariţia unor pete maronii, care se transformă treptat în carii. Ca să previi astfel de probleme, trebu­ie să-ţi obişnuieşti copilul cu spălatul pe dinţi în fiecare seară. Altfel, va face multe vizite la stomatolog.

Pete decolorate, de la prea mult fluor

Apariţia unor pete decolorate spre marginea dinţilor permanenţi ai copiilor este principalul semn al intoxicaţiei cu fluor. În stadiu avansat, petele albe devin maronii şi afectează toată suprafaţa smalţului.

Cel care va stabili însă diagnosticul corect este medicul stomatolog. Fluoroza poate fi prevenită prin câteva măsuri simple. Cea mai importantă ar fi să nu cumperi pastă de dinţi cu fluor pentru copii. Şi nici nu expune copilul la fumatul pasiv, căci potrivit studiilor unor cercetători americani, acest lucru favorizează apariţia cariilor.

Cum se face periajul corect

Stomatologii recomandă ca periajul dinţilor la copii să înceapă cât mai devreme. Periajul corect se efectuează pe verticală, dinspre gingie spre dinte şi invers şi trebuie să dureze cel puţin două minute. Este obligatoriu dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Şi încă un sfat important. Alege o periuţă cu peri moi cu care să cureţi nu doar dinţii celui mic, ci şi limba, gingiile şi obrajii.

Şi ţine cont de un sfat deosebit de important: schimbă-i periuţa copilului la 3 luni şi de fiecare dată după ce a fost bolnav, astfel va rămâne cu dantura sănătoasă.

În jurul vârstei de cinci ani, este indicat să-l înveţi pe cel mic să folosească aţa dentară. Aceasta ajută la îndepărtarea resturilor alimentare de la baza dinţilor, loc unde periuţa pătrunde destul de greu sau chiar deloc.
Aţa se introduce în spaţiul dintre dinţi şi se mişcă de sus în jos, de câteva ori, pentru a îndepărta toată placa bacteriană.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page