Diverse

DIVERSE | Cum recunoști tuberculoza

În țara noastră, tuberculoza este în continuare o adevărată problemă de sănătate publică, această boală fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Mai ales că afecțiunea se poate transmite ușor, pe calea aerului, bine este să cunoaștem care sunt simptomele ei, dar și cum se poate trata.

Cunoscută și sub numele de TBC, tuberculoza este o infecție bacteriană localizată cel mai adesea la nivelul plămânilor (TBC pulmonar), dar se poate răspândi și în alte părți ale organismului (bacteria migrează prin sânge din plămâni în alte zone).

Boala este provocată de bacilul Koch și poate avea două forme: activă sau inactivă (în așteptare). Dacă este în stare latentă, persoana care deja are bacteria în organism nu o poate răspândi mai departe prin tuse sau strănut. În schimb, în cazul tuberculozei active, infecția se poate transmite și celor din jur.

Tusea cu mucus, printre simptomele bolii

Semnele specifice tuberculozei apar doar dacă persoana are forma activă a bolii, iar ele diferă, în funcție de locul unde este localizată bacteria (plămâni sau alte zone din organism).

Sunt semnale de alarmă: tusea însoțită de mucus gros (în unele cazuri chiar și cu sânge), febra, frisoanele, transpirațiile din timpul nopții, mărirea în volum a gâtului, bătăile rapide ale inimii, slăbirea forței fizice, lipsa poftei de mâncare și problemele respiratorii.

Spre deosebire de TBC-ul pulmonar, cel osteo-articular se manifestă prin dureri la nivelul articulațiilor, mobilitate redusă, însoțite de o parte dintre simptomele formei pulmonare.

Cum se pune diagnosticul

Medicul poate suspecta că pacientul suferă de tuberculoză atunci când acesta spune că suferă de o răceală persistentă. În completarea examinării fizice, se recomandă și analiza culturii bacilului Koch din spută (testarea mucusul de la nivelul plămânilor).

De asemenea, boala poate fi depistată prin intermediul testului cutanat la tuberculină sau în urma radiografiei toracice.

Tratamentul durează mai multe luni

Terapia recomandată în cazul tuberculozei este gratuită și presupune administrarea de antibiotice care distrug bacteria. Tratamentul presupune două faze (intensivă și de continuare) și se începe în spitale, în secții special amenajate pentru izolarea pacienților.

Prima etapă durează în medie 2-3 luni, timp în care pacientul trebuie să ia mai multe preparate antituberculoase, în funcție de recomandările medicului. Ulterior, când bolnavul nu mai prezintă un pericol pentru cei din jur este externat și continuă medicația pentru încă 4-5 luni.

Când există riscul de îmbolnăvire

Pericolul ca persoana să fie infectată cu bacteria Koch este mai ridicat atunci când ea intră în contact cu un individ care suferă de tuberculoză activă, când locuiește în medii aglomerate unde poate să întâlnească oameni cu TBC, dar și dacă pleacă în călătorii des în regiunile unde boala este frecvent întâlnită.

BINE DE ȘTIUT: Cazurile de tuberculoză multirezistentă la tratament sunt tot mai des întâlnite. Acestea apar ca urmare a faptului că pacienții nu urmează corect terapia recomandată de medic (durata, dar și dozajul).

INFO: În fiecare an sunt diagnosticate în România aproximativ 13.000 de cazuri noi de tuberculoză, potrivit celor mai recente statistici în domeniu.

Dr. Gilda Popescu, coordonator al Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei

Tuberculoza este o boală contagioasă şi de aceea este considerată în continuare o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Bacilul este eliberat pe calea aerului: bolnavii elimină prin tuse, strănut sau vorbit secreţii care conţin bacili şi astfel transmit infecţia altor persoane.

Cele mai predispuse la contractarea bolii sunt persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cele care suferă de diabet sau de malnutriţie, ori pacienţii cu HIV. Există două tipuri de tuberculoză, în funcţie de răspunsul la tratament. Primul tip este tuberculoza sensibilă la medicaţie, adică acea formă care se poate vindeca în aproximativ şase luni prin urmarea corectă a tratamentului recomandat de medic.

De cealaltă parte vorbim despre tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR) – o formă care nu răspunde la medicaţia antiTB esenţială – care implică o perioadă de tratament de până la doi ani.

Sursa: http://www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page