Diverse

DIVERSE | Cum ne afectează stresul

Cei trecuţi de prima tinereţe, dar şi cei care au depăşit-o cu brio pe cea de-a doua se plâng mai mult de insomnii. Din păcate, stresul face victime şi în rândul tinerilor. Iar bătăile de cap şi grijile se transformă în nopţi nedormite şi stare continuă de oboseală.

Dacă ar fi existat o listă cu soluţiile sigure care alungă stresul din viaţa noastră, atunci cuvântul stres ar fi intrat în vocaburalul de arhaisme.

Nu ştim nici acum, în secolul tehnologiei şi al tuturor posibilităţilor cum se poate scăpa de stres. Convieţuim cu el, ne resemnăm şi, în timp, ajungem să fim diagnosticaţi cu tot felul de afecţiuni, deşi încercăm să avem un stil de viaţă cât mai sănătos. Cu mişcare cât mai multă şi alimentaţie în care fructele şi legumele sunt ridicate la rang de cinste.

Se pare că stresul este cel mai înverşunat duşman al nostru. Acţionează încet, dar reuşeşte să ne pună sănătatea în pionieze.

Somnul, cel mai afectat de stres

Cauzele apariţiei stresului sunt nenumărate, de la boli şi intervenţii chirurgicale până la despărţiri sau decese în familie. Din păcate, chiar şi vremea urâtă poate favoriza apariţia stresului şi a stării generale proaste.

Examene, datorii, problemele legate de serviciu sunt şi ele cauze ale stresului. Odată instalat în viaţa ta, stresul nu pleacă aşa de uşor. Şi lasă urme adânci asupra sănătăţii.

Cel mai afectat este somnul, peste 30% din femei suferă de insomnie din cauza stresului, comparativ cu 20% din bărbaţi care au probleme cu somnul.

Cercetătorii japonezi au făcut experimente în acest domeniu şi au constatat (stupoare!) că tulburările de somn, inclusiv insomnia, apar în general la persoane care lucrează multe ore în faţa calculatorului. În special aceştia au tendinţa să se trezească devreme şi să nu mai poată adormi.

„Somnul este timpul de care avem nevoie pentru a ne odihni şi a da organismului ocazia să se refacă. Odihna înseamnă relaxare. Lipsa somnului poate veni din incapacitatea persoanei de a se relaxa, foarte posibil pentru că îi este frică de ce se poate întâmpla dacă se relaxează şi, inconştient şi-a declanşat un semnal de <<a fi în gardă>>“, explică psihologul Lena Rusti, de la clinica Mentarex Bucureşti.

„Tinerii şi adulţii au de multe ori tulburări de somn din cauze psihologice apărute pe fondul unei perioade stresante, corelate cu structuri de personalităţi de tip controlor. Cu alte cuvinte, pe de o parte nevoia noastră de a fi în gardă, pe de alta parte apariţia unei perioada stresante poate avea ca efect pierderea capacităţii de odihnă, fie prin apariţia insomniilor, fie prin somn lipsit de odihnă“, încheie psihologul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page