Diverse

DIVERSE | Cele mai bune ceaiuri pentru ficat și bilă

Există o mulțime de medicamente cu rol în tratarea bolilor de ficat sau îmbunătățirea funcțiilor biliare. În farmacia naturii, ele se numesc păpădie, sunătoare și cicoare, aceste plante ajutând la ameliorarea simptomelor asociate bolilor hepatice sau biliare.

Păpădia  elimină toxinele  

•    În cazul problemelor de ficat, ideal este ceaiul de rădăcină de păpădie. Peste 5 g de plantă se toarnă 200 ml de apă și se fierbe amestecul 10 minute la foc mic. Decoctul obținut se bea de 3 ori pe zi.

•    Se amestecă o linguriță din rădăcină de păpădie, siminoc, scai-măgăresc, gălbenele, mătase de porumb, urzică, troscot (o linguriță din fiecare) cu 100 g fructe de ienupăr. Se dau toate plantele prin râșniță până se obține o pulbere. Peste 2 linguri din amestec se toarnă jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat peste noapte într-un termos. Se bea jumătate dintr-o cană de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.

•    Se amestecă 25 g de rădăcină de păpădie cu 20 g de țintaură (numită și iarba frigurilor). Peste plante se toarnă 300 ml de apă și se pun la fiert pentru 10 minute, după care se infuzează alte 30 de minute. Se administrează tot amestecul timp de o zi, în 3 reprize.

Sunătoarea tratează bila leneșă

•    Ai nevoie de 20 g sunătoare, 10 g troscot, 15 g cicoare sălbatică, 20 g siminoc, 5 g mușețel, 20 g gălbenele. Se toarnă jumătate de litru de apă peste 20 g din amestecul de plante și se lasă la infuzat peste noapte. Dimineața se pune infuzia la fiert pentru 7 minute, apoi se lasă deoparte 30 de minute, într-un loc întunecos. Se administrează câte jumătate de cană de 4 ori pe zi.

•    Se amestecă 20 g de sunătoare cu 20 g de siminoc și 20 g de rădăcină de obligeană. Din amestecul de plante se ia o lingură, peste care se adaugă 250 ml apă de călduță și se fierbe 5 minute la foc mic. Se lasă deoparte 30 de minute, apoi se adiminstrează. Se recomandă jumătate de cană de infuzie de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

•    Pentru bolile colecistului, se amestecă 3 lingurițe de sunătoare cu 2 lingurițe cu pelin, 2 lingurițe cu mentă, 2 lingurițe rădăcină de valeriană și 1 linguriță de pulbere de conuri de hamei. Se fierb 15 minute 5 linguri de amestecul de plante cu 1 l de apă, apoi se lasă la infuzat o oră. Se bea câte 1 o cană de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

•    În cazul bolnavilor suferinzi de ciroză hepatică, se recomandă un ceai din câte 20 g de sunătoare, rădăcină de cicoare, coada-calului și coada-șoricelului. Se fierbe 1 lingură din amestecul de plante cu 200 ml apă. Se lasă la infuzat 4 ore, apoi se bea de 2-3 ori pe zi.

Cicoarea este un bun hepatoprotector

•    În tratarea bolilor de ficat s-a dovedit foarte eficientă și cicoarea. Se prepară un ceai dintr-un amestec de rădăcină de cicoare, coada-calului, coada-șoricelului și sunătoare (câte o linguriță din fiecare). Se toarnă 250 ml apă clocotită peste 2 linguri din amestecul de plante și se lasă la infuzat 4 ore. Din ceaiul obținut, se bea câte o cană seara.

•    Problemele cu fierea se pot trata cu un remediu pe bază de cicoare. Se amestecă 3 lingurițe de rădăcină de cicoare, 2 lingurițe de mentă, 2 lingurițe de sunătoare cu 1 linguriță de valeriană. Amestecul de plante se fierbe 15 minute într-un litru de apă, apoi se lasă la infuzat o oră. Se consumă câte o cană de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

•    Pentru bolnavii de ciroză hepatică se recomandă un tratament îndelungat de aproximativ 2 luni pe bază de cicoare. Se amestecă 1 lingură de cicoare cu 2 linguri de frunze de alun. Se fierbe amestecul de plante într-un litru de apă aproximativ 10 minute, apoi se lasă deoparte 8 ore. În infuzia obținută se adaugă jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină de cicoare. Se bea câte o cană de 3 ori pe zi.

Sfatul Click! Sanatate: Persoanele cu boli hepatice sau ale colecistului trebuie să evite grăsimile de orice fel, afumăturile, untul, smântâna și prăjelile.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page