Diverse

DIVERSE | Ce boli pot transmite gândacii de bucătărie

Gândacii roșii de bucătărie sunt printre cele mai rezistente insecte de pe planetă. Așa că, dacă aceștia ajung să ne invadeze locuința cu greu vom mai putea scăpa de ei. De aceea, este bine să luăm măsuri încă de la primul gândac pe care îl vedem. Aceste insecte ne pot îmbolnăvi destul de grav. Iată ce boli pot transmite gândacii de bucătărie:

Gândacul roşu de bucătărie trăiește până la 200 de zile. La o săptămână de la împerechere apar pachetele de ouă (ooteci) de culoare maronie. O ootecă are în medie 36 de ouă şi este purtată de femelă în jur de patru săptămâni pe partea posterioară a corpului. Femelele expulzează ootecile cu puţin timp înainte de eclozarea larvelor, în apropierea unei surse de apă. Larvele eclozează imediat după expulzarea ootecilor şi în decursul a 2-3 luni ajung la maturitatea sexuală. Acesta este motivul pentru care gândacii de bucătărie se pot înmulţi foarte uşor.

Gândacii de bucătărie pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătatea întregii familii, ei fiind purtători ai unor bacterii ce pot cauza diverse afecţiuni. De aceea, este bine să luaţi măsuri şi să rezolvaţi problema cât mai repede cu putinţă. E bine să știți ce boli pot transmite gândacii de bucătărie și la ce riscuri vă expuneți dacă aceștia au apărut în locuință și poate așa veți avea un motiv în plus să nu-i lăsați să se înmulțească.

Ce boli pot transmite gândacii de bucătărie: toxi-infecţii alimentare şi gastro-enterită

Din păcate, aceste insecte ne pot transmite boli care ne pun în pericol sănătata. Gândacii de bucătărie transportă germeni de toxi-infecții alimentare pe corpurile lor și sunt responsabili pentru răspândirea de dizenterie și gastro-enterită la oameni.

Heparita A. Ce boli pot transmite gândacii de bucătărie

Pe de altă parte, gândacii de bucătărie ne pot infesta și cu hepatita A, holeră și o varietate de bacterii sau infecții virale.

Ce boli pot transmite gândacii de bucătărie: numeroase alergii

Problemele nu se opresc aici. Saliva, excrementele și organismele de descompunere ale gândacilor de bucătărie conțin proteine alergene cunoscute pentru a declanșa alergii și a crește severitatea simptomelor de astm. Cei mai afectați sunt micuții.

Și diareea, printre bolile transmise de gândacii de bucătărie

De asemenea, și viermii paraziți pot fi transmiși prin intermediul gândacilor de bucătărie. Simptome precum diareea, scaun cu sânge și crampele abdominale sunt doar câteva dintre problemele pe care aceste insecte ni le pot provoca.

Katsaridafobie, teama patologică de gândacii de bucătărie

Există chiar și o fobie legată de aceste insecte.Teama patologică de gândacii de bucătărie se înscrie în gama largă a fobiilor de care suferă oamenii. Aceasta se numește: katsaridafobie.  Pe „katsaridofobici”, vederea de aproape a unui gândac de bucătărie îi face să tremure şi să transpire; bătăile inimii li se înteţesc, tensiunea arterială creşte, iar oamenii resimt, efectiv, o stare de teroare.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!