Diverse

DIVERSE | Ce boli pot ascunde durerile abdominale dese

Durerile abdominale pot apărea în cele mai nepotrivite momente. Dacă ele persistă, este cazul să apelezi la un consult de specialitate, căci pot avea mai multe cauze. Iată ce boli se pot ascunde în spatele unei dureri de burtă!

Boli ale tractului urinar

O infecţie urinară poate să aibă drept simptom dureri în partea de jos a abdomenului. Mai poate să apară senzaţia de arsură la urinare, urină urât mirositoare, închisă la culoare, senzaţie de greaţă, dar și transpirații și frisoane.

Poate ascunde o colică biliară

Colica biliară, care apare ca urmare a pietrelor care se acumulează în colecist, se manifestă şi printr-o durere în partea dreaptă a abdomenului, care poate să iradieze în umărul drept.

Durerea apare brusc și este însoțită de amețeală, transpirație și de vărsături. Durerea debutează, în cele mai multe dintre cazuri, pe timpul nopții, după o masă copioasă (în urma consumului de prăjeli, ouă, vinete și mâncăruri grase).

Apendicita acută

O durere în partea dreaptă a abdomenului, care crește treptat în intensitate și care este însoțită de greață, vărsături și diaree poate fi semnul unei apendicite acute.

La unele persoane poate apărea și constipația, în timp ce alții pot resimți durerea care „se lasă“ și pe piciorul drept. Afecțiunea apare mai ales la cei cu vârsta între 10 și 20 de ani.

Ocluzia intestinală

Crampele severe și abdomenul umflat sunt printre primele semne al unei ocluzii intestinale, adică un blocaj la nivelul intestinului subţire sau la colon. Mai pot apărea balonare, amețeli și vărsături. Este foarte important ca persoana să se prezinte de urgență la medic, pentru că este nevoie de o intervenție chirurgicală.

Pancreatita acută

O criză de pancreatită apare brusc, iar cel afectat simte dureri puternice în partea de sus a abdomenului, care pot să iradieze și către spate.

Afecțiunea se manifestă și prin vărsături, greață, febră, puls ridicat și balonare. Cel care stabilește diganosticul este medicul gastroenterolog, în urma mai multor investigații: ecografie abdominală, analize de sânge. Netratată la timp și corect, boala se poate croniciza.

Ulcerul gastric

Durerea dată de ulcerul gastric apare mai ales după mese și poate reveni pe timpul nopții, astfel că persoana este trezită din somn. Durerea este însoțită de arsuri și mai pot apărea vărsăturile și chiar pierderea în greutate.

O altă afecțiune a stomacului care are drept simptom durerea de burtă este gastroenterita (boală provocată de unele virusuri și bacterii). Persoana are crampe abdominale, diaree, vomită și nu are poftă de mâncare.

Afecțiuni ginecologice

Un abdomen dureros poate indica și prezența unei afecțiuni ginecologice (endometrioza), a unui chist ovarian sau a unei sarcini extrauterine.

De cele mai multe ori, durerile de abdomen care ascund o problemă ginecologică sunt rar însoțite de vărsături sau de amețeli. Febra este cea care ia locul acestora.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!