Diverse

DIVERSE | Cât de des e recomandat să ne spălăm pe cap

,,De câte ori e bine să ne spălăm pe cap?” – o întrebare destul de frecvent dezbătută, care nu pare să aibă un răspuns concludent.

Din fericire, medicii specialiști Curtis Schwartz și Janet Windisch au câteva răspunsuri referitor la această problemă de îngrijire personală, precum și la produsele pe care ar trebui să le folosim sau nu, în funcție de specificul părului.

Iată, așadar, câteva întrebări și răspunsuri în ceea ce privește spălarea părului!

,,Cât de benefică este renunțarea la șampon sau la balsamul de păr? Părul meu este gros și dificil de aranjat. Unii susțin că folosirea șamponului face mai mult rău decât bine părului…”

Janet Windisch, medic: Este o alegere personală, tocmai de aceea vorbim de îngrijire personală. Spre deosebirea de curățarea mâinilor, care este obligatorie pentru a preveni răspândirea bolilor, spălatul părului este o chestiune legată de aspectul fizic și modul în care vrem să ne simțim”.

Rolul șamponului este de a elimina murdăria și mirosul neplăcut al părului, însă este adevărat că îndepărtează și uleiurile naturale secretate de scalp, care hidratează firul de păr. De aceea, apelăm la balsam, deoarece acesta rehidratează firul de păr și îl face ușor de aranjat.

Pe de altă parte, Lynne Goldman, medic dermatolog și director al Boston Medical Center, explică de ce nu este bine să ne spălăm părul prea des: ,,Este un paradox, însă persoanele care își spală părul prea des nu fac decât să-l usuce și mai mult – în timpul spălării se elimină și uleiurile naturale ale părului, astfel că scalpul secretă și mai mult sebum”.

Iată câțiva factori de luat în calcul în ceea ce privește frecvența spălărilor

Textura părului. Părul cu fir gros (cu tendință spre uscare) sau părul creț/ondulat produce mai puțin sebum (secreția uleioasă eliminată de glandele sebacee), astfel că o singură spălare pe săptămână este suficientă.

În schimb, persoanele cu părul fin au nevoie să se spele mai des, de 2-3 ori pe săptămână.

Pielea și tipul de păr. Dacă părul și pielea ta se încadrează în categoria ,,normale” (adică nu sunt grase, dar nici nu se usucă), cel mai probabil ai nevoie de una sau maximum două spălări pe săptămână.

Coafarea părului. În cazul în care obișnuiești să-ți încarci zilnic părul cu fixativ sau alte produse de fixare și definire, este foarte posibil ca părul tău să se degradeze mai repede. În acest sens, este recomandat să folosești zi de zi un șampon blând, pentru a elimina resturile de produs cosmetic din păr, dar și un balsam extrem de hidratant, pentru a preveni ruperea și uscarea firului de păr.

 Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!