Diverse

DIVERSE | Aparatele care bruiază telefoanele şi anchetele

Frica de procurorii DNA duce la creşterea vânzărilor de aparate de bruiaj. Doar 500 de lei costă un dispozitiv care, în teorie, asigură posesorul că pe o rază de câteva zeci de metri aparatele video, telefoanele şi microfoanele nu funcţionează. Legea spune că astfel de aparate sunt interzise în România, dar ele se vând în magazine online. Autorităţile ştiu de problemă, au şi închis multe site-uri care ofereau spre vânzare astfel de tehnologii, însă în permanenţă apar noi vânzători.

Cererea pentru aparate de bruiaj e mare.

Dacă doriţi un dispozitiv pentru bruierea telefoanelor, a camerelor şi alte dispozitive de genul acesta. Este portabil. Să îl aveţi şi în maşină, în cazul în care aveţi vreo bănuială că maşina vă este urmărită. Intră pe imaginea camerelor. Dacă aveţi o cameră cu transmisie wireless în birou montată, daţi drumul la detector, scanează şi intră şi vedeţi imaginea camerei. E la un preţ de 2.000 de lei. Nu le am tot timpul în stoc. Maximum şase zile lucrătoare (durează să îl obţin, n.r.)”, a spus un comerciant într-o discuţie cu reporterul Digi24.

E doar una dintre ofertele celor care dețin magazine online unde se vând aparate de bruiaj. Livrarea se face în 24 de ore, iar clienților li se spune că e suficient ca aparatul să fie pornit, iar proprietarul e ferit de interceptări.

Există și aparat pentru demascarea camerelor video ascunse sau a microfoanelor procurorilor.

Detectează orice tip de cameră, indiferent dacă transmiterea datelor e wireless sau prin cablu. Detectează orice fel de microfon”, mai spune comerciantul.

Chiar dacă scapă de interceptări, vânzătorii şi clienţii se expun altui pericol.

„Comercializarea, introducerea pe piaţă, fabricarea, punerea în vânzare şi utilizarea sunt interzise. Este contravenţie cu amendă de la 2.500 de lei la 200.000 de lei”, afirmă Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Autorităţile spun că ar da amenzi, însă e mai greu să îi găseşti pe vânzători.

„Sunt multe site-uri care comercializează şi au datele de identificare eronate sau nu putem să ajungem la deţinător. Oricine poate să îşi facă un site undeva în afara ţării şi noi nu putem interveni”, a mai spus Cristin Popa.

Procurorii DNA spun că de multe ori aparatele de bruiaj ale suspecţilor ar fi interferat cu echipamentele instalate de procurori. Astfel, probele s-au strâns mai greu, iar suspecţii au câştigat timp până când au fost citaţi la DNA. Asta pentru că microfoanele din casele lor au rămas fără sunet, iar camerele video fără semnal.

Un exemplu e cazul lui Sorin Oprescu. Cei care veneau la locuinţa lui ştiau că primarul suspendat ar fi avut un aparat de bruiaj. În sala de judecată, Sorin Oprescu le-a spus magistraţilor că aparatul l-a primit de la Serviciul de Transmisiuni Speciale. Nu e singurul caz când suspecţii din vizorul DNA apelează la tehnologie.

Procurorii DNA și-au dat seama că nu au fost singurii care au ascultat convorbirile făcute de angajații Apa Nova. Salariații au fost spionați și de conducerea companiei, care se temea că anumite secrete ar putea fi făcute publice.

Alţi suspecţi DNA nu au dat bani pe tehnologie şi au mers pe intuiţie, alegând să vorbească despre mită în locuri despre care auziseră că sunt sigure: liftul sau cimitirul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page