Diverse

DIVERSE | Psoriazisul creşte riscul de diabet

Persoanele care au o formă severă de psoriazis au o probabilitate cu 46%  mai mare de a fi diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, este concluzia unei cercetări moderne.

Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină Perelman din cadrul Universităţii din Pennsylvania, SUA, estimează că în jur de 115.500 de persoane diagnosticate cu psoriazis fac anual diabet zaharat de tip 2.

„Aceste statistici arată că pacienţii cu psoriazis au un risc crescut de a face diabet, chiar dacă nu au factorii de risc cunoscuţi pentru această boală, precum obezitatea. Persoanele diagnosticate cu psoriazis ar trebui să aibă o alimentaţie echilibrată, să facă exerciţii fizice regulat şi să meargă periodic la medic, pentru evaluarea stării de sănătate, care să includă măsurarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol şi a glicemiei,”, spune coordonatorul cercetării, Joel M. Gelfand, profesor de dermatologie la Şcoala de Medicină Perelman.

Psoriazisul este o boală cronică inflamatorie, manifestată prin apariţia pe piele a unor plăci roşii acoperite cu scuame albe.

Această boală este asociată şi cu un risc mai mare de apariţie a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral şi a sindromului metabolic.

În cadrul cercetării efectuate de cercetători, s-a observat că persoanele cu o formă moderată de psoriazis au un risc de 11% de a face diabet zaharat de tip 2, iar cele cu o formă severă au un risc de 46%.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!