Diverse

DIVERSE | 8 motive ca să renunți acum la fumat

Tabagismul este cea mai răspândită dependență  în rândul populației lumii, chiar dacă pericolele și riscurile pentru sănătate ale fumatului sunt cunoscute și explicate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume există peste 100 de milioane de fumători, din care 4 milioane mor anual din cauza bolilor asociate fumatului.

Pe lângă substanța care provoacă dependența, nicotina, țigările conțin aproximativ 4000 de chimicale, iar peste 50 sunt cancerigene: amoniac, acetonă, monoxid de carbon, formaldehidă, gudron, arsenic, buran, cadmiu, metanol sau poloniul 210 (element radioactiv cancerigen).

Iată, așadar, câteva motive pentru care ar trebui să renunți la fumat!

Fumatul afectează memoria

Studii recente au arătat că persoanele care încep să fumeze de la vârste fragede prezintă un risc mai mare să sufere de probleme de memorie și alte tulburări mentale în viitor.

Fumatul poate provoca diabet

O cercetare publicată în Jurnalul Asociației Americane de Medicină, care a analizat și strâns date din peste 25 de studii realizate la nivel mondial, a concluzionat că fumătorii au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticați cu diabet de tip 2 spre deosebire de nefumători.

Riscul este și mai mare în rândul persoanelor care fumează peste 20 de țigări zilnic.

Fumatul poate provoca infecții

Dependența de tutun, respectiv fumul inhalat, poate deteriora membranele mucoase care protejează sistemul respirator. În plus, fumatul scade imunitatea generală a organismului, astfel că acesta luptă mai greu cu infecțiile.

Fumatul înseamnă îmbătrânire prematură

Pielea fumătorilor se ridează mai repede, iar efectele sunt mai pronunțate în cazul femeilor. Amploarea  efectelor asupra pielii depinde de numărul țigărilor fumate zilnic.

Totodată, pielea celor care fumează are nuanțe de gri din cauza vasocontricției – pielea primește mai puțin oxigen și substanțe nutritive, fiind afectate astfel colagenul și elastina, proteinele care conferă elasticitate și fermitate epidermei.

Fumatul poate provoca instalarea menopauzei  premature

Fumătoarele prezintă un risc mai ridicat de infertilitate din cauza dezechilibrelor hormonale asociate fumatului. De asemenea, menopauza se poate instala mai devreme.

Fumatul afectează vederea

Tabagismul este asociat cu degenerescența maculară, o boală care, în cazuri cronice, poate provoca orbire. De altfel, fumătorii activi prezintă mai multe șanse să dezvolte probleme de vedere pe termen mediu și lung.

Fumatul implică apariția mai multor tipuri de cancer

Tabagismul este cauza principală a cancerului pulmonar și altor tipuri de cancer ale aparatului respirator.

Astfel, se estimează că există peste 1 milion de cazuri de cancer provocate de fumat și, de multe ori, printre persoanele afectate se numără și fumătorii pasivi, adică acele persoane care doar inhalează involuntar fumul de țigară.

Fumatul poate provoca următoarele tipuri de cancer: de stomac, pancreas, rinichi, vezică sau col uterin.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!