Sanatate

SANATATE | 10 “alimente” despre care nu ar trebui să știe copilul tău

Ma uitam pe un site cu retete de bebelusi si am vazut un ingredient care m-a lasat rece, mai ales ca era o reteta recomandata pentru bebelusi, de la varsta de 8 luni. Reactia mea a facut sa scriu aceasta postare unde am decis sa va spun despre despre cateva alimente de care copilul meu nu cred ca ar trebui sa afle prea repede sau daca totusi afla, sa nu aiba acces la ele muuuult timp. Si o sa incep cu ingredientul despre care scriam mai sus si anume:

1. Branza topita
Am vazut mai demult intr-o emisiune cum se prepara si mi-am dat seama ca aceste produse nu merita nici macar 50% din pretul piperat pe care il au. Contin asa multe ingrediente nocive incat pur si simplu dam bani sa ne batem joc de organismul nostru. Si daca eu nu mai mananc de mult asa ceva cum ar putea sa imi treaca prin minte macar sa ii dau unui bebelus de 8 luni?
2. Cascavalul de post din comert
Prin definitie, cascavalul e un produs lactat obtinut din cas, lapte, branza, ce vreti voi, deci sigur nu poate fi de post asa ca eticheta minte deja purtand acest „titlu”. Nu stiu cum si din ce se prepara asa ceva (unii zic ca soia ar fi baza), dar n-as manca nici daca cineva m-ar forta. Cred ca postul are rolul lui si cine vrea sa il tina are o gramada de alte variante muuult mai sanatoase. Si mai adaug pate-ul si salamul de post la lista, ca nu sunt cu nimic mai prejos.
3. Margarina
Nu pot sa spun ca nu am mancat vreodata margarina. Toata lumea a mancat, dar acum ca stiu ce contine, evit cat pot de mult. Cred ca pentru copii untul e mult mai bun si mai bine ii dam o data pe luna unt decat de trei ori pe saptamana margarina.
4. Chipsuri
Fiindca ies mult la plimbare, am ocazia sa vad in pauzele de la scoli ce se vinde cel mai bine la chiosc. Si da! Ati ghicit! Chipsurile sunt number 1 pe lista si mie mi se strange pielea cand vad asta. Eram intr-o zi in Carrefour si o femeie care trecea cu mult de 100 kg era insotita de doi copilasi de 6-7 ani care faceau cumparaturi si pentru ei. Unul a luat o punga de chipsuri, cred ca cea mai mare de acolo si a pus-o in cos. Mama ce putea sa zica decat: „vezi poate o iei si n-o mananci ca atata iti trebuie!”. Imi venea sa merg sa ii spun ceva, dar oricum nu ar fi inteles nimic. Ar fi zis ca eu sunt slaba de la natura si ca ea si de la un pahar de apa se ingrasa, asa ca nu are cum sa evite ingrasarea.
5. Bauturi energizante
Nici macar nu stiu daca restul din lista pot fi considerate alimente, asa nu m-am putut abtine sa nu adaug energizantele, mai ales pentru ca am vazut anul trecut o mamica cumparandu-i copilului de 5 ani asa ceva, „pentru ca asta si-a ales el”. Credeti ca mai am cuvinte cand vad asa ceva?
6. Semipreparatele congelate
De fapt nici nu stiu daca asa se cheama, dar nu mi-a venit in cap alta denumire. Ma refer la bucatelele de piept de pui sau peste care le prajesti si instant se improspateaza. Chiar e acum o reclama in care zice un copil ca „in batonase se afla peste adevarat” de parca ar recunoaste ca pana acum a fost altceva. O singura data am mancat ceva asemanator si nu mi-a placut deloc, asa ca nu cumpar. Si as interzice vanzarea lor!
7. Supa instant 
Ce se gaseste in acele plicuri nici nu vreau sa imi imaginez. Am mancat cand am fost in excursie prin munti si baza erau conservele si plicurile instant dar de atunci nici nu vreau sa aud. Cred ca e un fel de delikat cu taitei sau e-uri la punga, dar unii cumpara „sa dea gust mancarurilor”. Nu sunt de acord si punct.
8. Parizerul
Mai are rost sa scriu ceva despre el? Cand eram mica ma rugam de ai mei sa cumpere parizer iar acum cred ca am cel putin 10 ani de cand n-am cumparat. Oare am constientizat ca trebuie evitat? Clar!
9. Jeleul
Stiu ca e gustos si formele de sticle de coca cola, ursuleti si viermisori fac furori in randul celor mici, dar nu mai bine am evita raftul in care sunt expuse? Cred ca sucul de fructe cu un pic de gelatina e mai sanatos de 300 de ori.
10. Mancarea fast-food
Am vrut sa scriu despre chiflele din hamburgeri, snitelul din sandvisuri si alte lucruri care vin congelate si prin prajire devin apetisante, dar nu puteam sa le denumesc in vreun fel si am pus totul la gramada. Nu mai vorbesc de uleiul in care sunt prajite. La noi in oras se vand foarte bine cartofii prajiti la portie, la chioscurile fast food de pe strada. Copiii refuza mancarea de acasa pentru ca stiu ca primesc cartofi prajiti cand ies in parc, pentru ca unii parinti prefera sa cumpere asa ceva decat sa ii vada pe copii nemancati si decat sa iasa cu ceva „la pachet”. Asta devine un obicei prost, pentru ca un iaurt cumparat ar fi mai bun decat portia de cartofi. Ar mai fi hot-dog-ul de adaugat la lista, sosurile de maioneza si usturoi care cine stie din ce praf sunt facute, bulete, crochete si alte prajeli care din congelate ies adevarate ospaturi. Nu dati la copii asa ceva!Ca o concluzie, incercati sa faceti mai multe mancaruri acasa decat sa le cumparati, pentru ca asa va avea si copilul o educatie alimentara sanatoasa si macar stiti ce ingrediente ati pus.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page