Diverse

DIVERSE | Ce diferență există între diabetul de tip I și cel de tip II

Există mai multe forme de diabet, cele mai întâlnite fiind cele de tip I și cele de tip II. În timp ce primul nu poate fi prevenit, cel de-al doilea tip poate fi evitat printr-un stil de viață sănătos.

Cu toate acestea, s-au creat o mulțime de confuzii între cele două tipuri de diabet. Singurul lucru pe care îl au în comun cele două afecțiuni este faptul că ambele implică incapacitatea organismului de a regla nivelul de zahăr din sânge.

Iată cinci diferențe majore între diabetul de tip I și cel de tip II!

Diabetul de tip I este o boală autoimună, iar tipul II nu

Diabetul zaharat se declanșează atunci când organismul are probleme cu insulina, un hormon care contribuie la conversia zahărului din alimente în energie. Atunci când corpul nu mai secretă suficientă insulină, zahărul se acumulează în sânge și creează probleme de sănătate.

Atât persoanele cu diabet de tip I cât și cele care suferă de diabet de tip II se confruntă cu această problemă. Diferența constă în faptul că persoanele cu diabet de tip I nu secretă deloc insulină și asta pentru că este o boală autoimună: sistemul imunitar atacă și distruge celulele care produc insulină la nivelul pancreasului. Nimeni nu știe exact ce declanșează această boală, fiind suspectați factori genetici predispozanți.

În cazul bolnavilor cu diabet de tip II, corpul acestora produce insulină, însă nu suficient cât să susțină funcțiile organismului. Există, de asemenea, și un deficit în utilizarea acesteia (insulinorezistență).

În cele mai multe cazuri, diabetul de tip 2 este asociat cu sindromul metabolic (obezitate abdominală, nivel crescut de grăsimi în sânge, hipertensiune).

Tratamentul cu insulină este obligatoriu în caz de diabet de tip I, iar cel pentru tipul II poate varia

Pentru că organismul lor nu produce deloc insulină, bolnavii cu diabet de tip I trebuie să primească tratament zilnic cu insulină pentru a supraviețui.
În ceea ce privește diabetul de tip II, este nevoie de scăderea în greutate (ceea ce are ca efect o mai bună utilizare a insulinei), adoptarea unei diete echilibrate (săracă în grăsimi și cu consum echilibrat de carbohidrați), activitate fizică (30 de minute de mișcare zilnic), monitorizarea sau tratarea tensiunii și a colesterolului.

Pericolul hipoglicemiei este mai comun în cazul diabetului de tip I

Excesul de zahăr din sânge este periculos, însă la fel este și un nivel prea scăzut al glucozei (hipoglicemie), întrucât poate provoca stări de slăbiciune, amețeli, transpirații sau tremurături. În cazuri severe, hipoglicemia poate pune viața în pericol.

Hipoglicemia este mai frecventă pentru cei cu diabet de tip I, astfel că dozele de insulină trebuie calculate cu atenție, pe baza aportului alimentar și a nivelului de activitate.

În cazul în care apar simptome de hipoglicemie, trebuie luate măsuri pentru a ridica nivelul zahărului din sânge: se va bea un pahar de suc, se va mânca o bomboană sau o tabletă cu glucoză.

Dulciurile, un pericol pentru bolnavii de diabet de tip II

În timp ce persoanele cu diabet de tip I pot consuma tot ceea ce își doresc atât timp cât își dozează corect insulina, bolnavii de diabet de tip II trebuie să fie extrem de precauți cu alimentația, întrucât orice exces alimentar sau dulciurile pot determina creșterea în greutate, inclusiv obezitate.

Diabetul de tip I, mai frecvent în copilărie sau la adulții tineri

În cele mai multe cazuri, diabetul de tip I apare în copilărie sau la adulții tineri, însă poate surveni la orice vârstă, în timp ce riscul de diabet II apare mai ales după 45 de ani.
Sursa:www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page