Diverse

Cum stimulezi creativitatea copilului? 5 soluții eficiente

Folosirea imaginației și a ideilor pentru a ajunge la un rezultat nou, este sinonim cu creativitatea. Dezvoltarea personală este strâns legată de nivelul de creativitate, din acest motiv este important ca părinții să intervină cât mai devreme pentru a stimula acest proces de durată. Creativitatea poate fi cultivată, fiind mai puțin un talent cu care te naști și mai degrabă o aptitudine care trebuie încurajată. 

Creativitatea nu include doar domeniul artelor frumoase. Ea se regăsește în absolut toate domeniile, de la istorie la fizică, de la astronautică la sport. Când spunem creativitate, ne referim la modul în care un copil gândește, rezolvă probleme, explorează și profită de oportunitățile cu care se întâlnește. 

Poți ajuta la dezvoltarea creativității copilului tău, începând cu ascultarea muzicii clasice încă din primele zile de viață și până la cumpărarea unor jucării educative pentru copii, adecvate cu vârsta celui mic. 

  1. Citește-i povești

Lectura se numără în fruntea listei cu activități pentru dezvoltarea creativității. Există foarte multe beneficii ale citirii cu voce tare, printre care dezvoltarea limbajului, a vocabularului, a imaginației și a inteligenței emoționale. Lectura oferă timp de calitate petrecut împreună, precum și oportunitatea de a pune întrebări copilului, pentru a-i stimula abilitățile de gândire și imaginația. Încă de la jumătatea poveștii îl poți întreba ce părere are despre subiect și care este finalul lui preferat. Este o activitate care îi va stimula creativitatea, punând o întreagă lume și toate poveștile ei la dispoziția copilului tău.

  2. Învață-l să pună întrebări

Chiar dacă noi am fost crescuți în spiritul ideii că atunci când pui întrebări înseamnă că ești prost crescut, știm cu toții cât de greșit era totul. Poți începe să îi dezvolți curiozitatea punându-i tu întrebări simple: De ce plânge un bebeluș?, De ce se mișcă frunzele?, De ce se sparge paharul?. Cu timpul, rolurile se vor inversa, iar el te va surprinde cu întrebările pline de creativitate pe care ți le va pune. 

  3. Implică-l în activități art & craft

Arta este un domeniu minunat pentru a stimula creativitatea. Orice copil își dorește să creeze propriile opere de artă, iar rolul tău, ca părinte, este să îl susții în acest demers. Poți alege orice dintre desen, pictură, decupaj ori colaje. Singura condiție pe care trebuie să o respecți este să îi oferi libertate deplină atunci când crează. Poți interveni să îl ajuți, dacă îți solicită acest lucru, dar altfel abține-te să oferi sfaturi sau indicații. 

  4. Oferă-i jocuri de construcții

Acestea prezintă o mulțime de oportunități de învățare, în timp ce distracția este în toi. Jocurile de construcții pot lua mai multe forme, printre care seturile Lego, cuburile de lemn, formele cu magneți sau roboții STEAM. Este uimitor ce construcții vor ieși din mâinile celui mic, atunci când își pune creativitatea la lucru. Pe lângă distracția inerentă, copilul tău va învăța despre echilibru, despre forme și dimensiuni, dar și despre spațialitate. Va învăța ce înseamnă o structură solidă, dar și ce se întâmplă atunci când scoți o piesă care face parte din fundație. 

  5. Lasă-l să se plictisească

Plictiseala este o senzație destul de neplăcută, dar rezultatul este spectaculos. Doar atunci când se plictisesc, copiii vor deveni creativi și vor inventa idei și soluții inedite. Atunci când sunt lăsați liberi, cei mici vor învăța din orice. Nu este nevoie să îi pui copilului la dispoziție o listă lungă de cursuri și activități suplimentare ori să îi încarci agenda la maxim. Indiferent dacă va petrece timp în aer liber sau în interior, copilul va profita de timpul liber și de plictiseală, pentru a experimenta și a învăța. 

Orice jucărie sau activitate care provoacă imaginația, oferă și contextul necesar pentru dezvoltarea creativității. Rolul tău, ca părinte, este să asiguri ce este important pentru ca cel mic să profite la maxim de toate abilitățile pe care natura i le-a pus la dispoziție. 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page