Diverse

Cum să joci Blackjack? Istoria jocului, regulile sale și motivele pentru care este un joc de noroc atât de popular

Originile jocului de Blackjack sunt încă neclare. Mulți spun că el a apărut probabil acum trei secole, în jurul anilor 1700 în cazinourile din Franța, francezii numindu-și jocul preferat de la vremea aceea Vigt-et-un, adică 21.

Pe de altă parte, există și specialiști care spun că Blackjack a fost inventat de către romani. Teoria pare plauzibilă deoarece romanilor le plăcea la nebunie să parieze, dar dovezile în legătură cu acest fapt sunt puține și neclare.

Variante ale jocului francez Vingt-et-un au ajuns și în America în secolul al XVIII-lea prin intermediul coloniștilor francezi, perioadă în care evoluția sa în Franța a stagnat din varii motive. În anii 1820, în New Orleans, acest joc putea fi jucat legal în cazinouri, dar regulile practicate atunci erau cu mult diferite față de cele pe care le respectăm la Blackjack-ul modern.

Abia în secolul XX, un joc din Nevada care încă se numea 21 a devenit Blackjack-ul pe care cu toții îl cunoaștem și jucăm în ziua de azi. Pentru că încă nu-și atinsese adevăratul potențial în ceea ce privea popularitatea, ca să promoveze acest joc, cazinourile ofereau bonusuri substanțiale dacă un valet de inimă neagră era jucat împreună cu un as de aceeași culoare.

Regulile de bază ale jocului de Blackjack

Pentru că în cazul Blackjack-ului casa are un avantaj de sub 1%, majoritatea jucătorilor cărora nu le place să se lase complet pe mâna destinului preferă acest joc în locul altor titluri celebre.

Principalul scop al jocului de Blackjack este ca jucătorul să facă o mână cu valoarea 21 sau o valoare mai mare decât a dealer-ului, cu condiția ca suma totală a cărților să nu depășească numărul 21. Singurul mod în care poți câștiga cu o mână mai mică decât a dealer-ului este ca acesta să termine jocul cu o valoare mai mare de 21, situație numită BUST.

La început, atât jucătorul cât și dealerul primesc câte două cărți, din care jucătorul poate vedea și prima carte primită de dealer. În funcție de valoarea cărților pe care le cunoaște deja, jucătorul poate mai departe să aleagă din mai multe opțiuni:

  • HIT – cererea unei cărți suplimentare;
  • STAND – oprirea jocului;
  • SPLIT – împărțirea cărților;
  • DOUBLE – dublarea mizei;
  • INSURANCE – plătirea asigurării pentru a-și limita pierderile dacă dealerul îi arată că deține un as.

La Blackjack cărțile colorate și anume valeții, damele și popii au fiecare câte 10 puncte, iar așii 11 sau 1, în funcție de situație și nevoi. Restul cărților au exact valoarea afișată pe carte.

În timpul jocului, dealer-ul are obligația de a cere o carte în plus dacă suma totală a cărților sale nu a depășit încă valoarea de 17 puncte. Regulile însă diferă puțin de la o versiune la alta, motiv pentru care jucătorul trebuie să fie atent la acest aspect înainte de a stabili miza.

De ce să joci Blackjack în cazinourile online?

Blackjack-ul este un joc foarte distractiv oriunde îl joci. Dacă cazinourile fizice îți cresc adrenalina prin atmosfera lor, cele online îți oferă următoarele avantaje:

  • primești bonusuri la depozite sau uneori nu trebuie să faci niciun depozit pentru a juca, lucru care îți permite să începi să pariezi cu mai mulți bani decât la un cazino fizic;
  • timpul de așteptare la masă este practic inexistent deoarece jocurile online sunt întotdeauna disponibile;
  • ești doar tu cu dealer-ul, lucru care îți permite să te concentrezi mai bine;
  • poți să joci oricând ai chef și de oriunde, fiind o modalitate extraordinară de a-ți schimba pe loc dispoziția, dar și de a câștiga un ban în plus dacă norocul îți surâde;
  • este foarte simplu să intri în posesia banilor pe care i-ai câștigat.

Așa cum am menționat anterior, Blackjack este un joc pe care îl puteți juca atât în cazinourile fizice, cât și în cele online. În România, de exemplu, 888Casino este una dintre platformele preferate ale fanilor acestui joc, unde veți găsi un bonus de bun venit pentru a începe să experimentați această mare adrenalină. Este cu siguranță cel mai plăcut loc pentru a juca Blackjack online.

De ce este Blackjack un joc de cărți atât de popular?

Blackjack, unul dintre cele mai populare jocuri

Blackjack este unul din cele mai populare jocuri de cărți din lume, iar unul din motivele pentru care se bucură de atât de multă apreciere l-am numit și mai sus. În primul rând, avantajul pe care acesta îl oferă față de alte tipuri de jocuri de noroc este faptul că prin modul său de joc investește jucătorului cu un oarecare control asupra situației sale.

În al doilea rând, este foarte ușor de jucat. Blackjack are o serie de reguli care trebuie respectate. Dar odată ce le-ai învățat, este foarte simplu să-ți dai seama când este momentul potrivit să alegi una din tacticile HIT, STAND sau SPLIT.

Mai mult, zeii sunt de partea ta la Blackjack. Așa cum am amintit deja, avantajul dealer-ului este extrem de mic spre deosebire de cazul altor jocuri și de aceea mulți jucători cărora le place să știe că sunt pe picior de egalitate cu casa, odată ce au prins gustul jocului nu se mai lasă de el.

Există de asemenea și o mulțime de moduri în care poți să câștigi la Blackjack. Chiar dacă nu pui mâna pe valetul de inimă neagră, asta nu înseamnă că jocul s-a terminat pentru tine și ai pierdut runda, pentru că mai ai și alte variante.

În prezent, regulile jocului de Blackjack nu diferă mult de la cazino la cazino și nici de la țară la țară, motiv pentru care majoritatea iubitorilor de jocuri de noroc sunt familiarizați cu acest titlu atât de popular. De asemenea, ca și la poker de exemplu, în cazul jocului de Blackjack există atât de multe strategii și tehnici pe care poți să le înveți pentru a deveni mai bun, încât succesul la Blackjack îți aduce și un oarecare prestigiu.

Poți să-ți alcătuiești de unul singur diagrame de Blackjack pe baza cărora să decizi cum trebuie să acționezi mai departe, sau să le preiei direct dintr-un manual de specialitate, ca de exemplu Învinge dealerul, o carte scrisă de incredibilul matematician Edward O. Thorp care a inventat metoda de numărare a cărților pentru a-și mări șansele de câștig la Blackjack.

Bate dealerul

 

Strategiile aplicate pentru câștigarea jocului de Blackjack pe de altă parte, la fel ca în cazul multor alte jocuri de noroc, sunt situate într-o zonă gri. Ele nu sunt considerate chiar trișări, dar sunt totuși foarte atent supravegheate de staff-ul cazinourilor fizice, motiv pentru care este mult mai practic și mai sigur să le folosești atunci când joci online.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button