Local

Criza de plastic îi sabotează pe botoșănenii care vor un buletin nou. Cât durează eliberarea unei cărți de identitate

Criza de plastic pentru tipărirea buletinelor mărește termenul de obținere a unui act de identitate. Un botoșănean, de exemplu, poate să aștepte și o lună de zile până să-și primească actele. Unii se plâng că nu pot încheia tranzacții sau nu pot face retrageri de bani fiindcă nu au actele necesare.

Cartea de identitate este absolut necesară în societate. Fără buletin nu putem face tranzacții bancare, nu putem obține alte documente, deschide o firmă, obține un pașaport sau chiar pleca din țară. Încă de acum câteva luni, procurarea unui buletin este tot mai dificilă. Sau, mai exact, implică un timp de așteptare tot mai mare.

La Botoșani, de exemplu, o persoană care dorește obținerea unui buletin, fie schimbare, fie obținerea unui buletin nou, poate aștepta și o lună de zile. De vină, spun șefii de la SPCLEP Botoșani, este o criză de plastic pentru tipărirea buletinelor. Este o criză națională, care după cum arată situația, s-a acutizat pe finalul verii.

„Termenul de eliberare a crescut de la 10 zile la 30 de zile”

În județul Botoșani termenul de eliberare a unei cărți de identitate, indiferent dacă era vorba despre un document nou sau schimbat,era de 3-4 zile lucrătoare, după depunerea tuturor documentelor la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Populației. Cărțile de indentitate erau tipărite la Botoșani în cadrul unui departament de evidența populației subordonat DGEP. În ultimele trei luni, timpul de așteptare pentru populație a crescut substanțial, din cauza unei noi crize de plastic pentru tipărirea cărților de identitate.

De la 3-4 zile lucrătoare s-a ajuns la termene de 30 de zile pentru eliberarea unui buletin. „În general, în 3-4 zile lucrătoare se elibera o carte de identitate, după depunerea actelor necesare. Mai apoi am primit înștiințare că termenele cresc la 10 zile, apoi la 20 de zile și în cele din urmă s-a ajuns la 30 de zile”, spune, Costel Gabur, șef SPCLEP Botoșani.

Pentru zonele rurale în special se poate ajunge să se tipărească doar 1-2 cărți de identitate pe săptămână. „Eu sper să fie ceva temporar, această criză de material plastic. Am avut situații în care am chemat cetățeanul la 10 zile, iar cu două zile înainte de acest termen, s-a devansat la 20 de zile.  A trebuit să-l chemăm din nou”, a precizat șeful de la SPCLEP.

„Eram disperat, cardul expirase, îmi intra salariul”

Mihai este un profesor botoșănean și primește salariul pe card. Întâmplarea a făcut ca într-o perioadă scurtă de timp să-i expire și buletinul, dar și cardul bancar. Spune că a fost norocos nu a trebuit să aștepte prea mult pentru buletin, având reședința în municipiul Botoșani. Dar, cu toate acestea întârzierea i-a cam dat emoții.

„Eram disperat, cardul expirase, îmi intra salariul. Și nu puteam să-mi fac nici card, nici măcar să-mi scot bani de la ghișeu, fără buletin.  Auzisem că se întârzie eliberarea. Am avut noroc că au fost doar 10 zile. Dacă era o lună, eram terminat”, precizează botoșăneanul.

Alți botoșăneni spun că termenele prea lungi la eliberarea buletinului, ar putea să le strice vacanțe, dacă vor să treacă granița sau chiar să le întârzie anumite tranzacții sau eliberarea altor acte necesare. Șefii de la SPCLEP spun că singura soluție este buletinul provizoriu care se poate elibera pe loc și este valabil 45 de zile. Dar numai în cazuri de urgență spun reprezentanții SPCLEP.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button