ECONOMICNATIONAL

Creșterea salariilor primarilor și președinților de CJ, votată de Camera Deputaților

Camera Deputaților a votat, marți, în calitate de cameră decizională, majorarea salariilor din administrația locală, după mai multe ședințe cu scandal în Parlament. De majorare vor beneficia primarii, viceprimarii, președinții de Consilii Județene și vicepreședinții, precum și angajații din administrațiile locale.

Au fost 168 de voturi „pentru” și 79 de voturi „împotrivă”. Patru deputați s-au abținut. USR a anunțat în plen că nu votează majorările și le va ataca la Curtea Constituțională. După ce au votat majorăriile la Senat, la Camera Deputaților nici parlamentarii AUR nu le-au mai susținut.

Salariile vor fi majorate doar în administrația locală

Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă și buget-finanțe, prin care s-a renunțat la creșterea salariilor demnitarilor, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților Consiliilor județene. Potrivit legii adoptate de Parlament, majorările ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

După majorări, primarul Capitalei, de exemplu, ar urma să primească cu 2.200 de lei brut mai mult. Salariile primarilor din măriile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care președinte, miniștri, parlamentari, șefi ai unor instituții precum Academia Română, Consiliul Concurenței, AEP sau Curtea de Conturi.

Salariile aleșilor locali erau înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate. Acum ei vor primi indemnizații la nivelul salarial din 2021.

USR a anunțat că va ataca actul normativ la Curtea Constituțională.

Proiectul merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button