CinemaImportant

CINEMA | Lecție de istorie cu sala plină: premiera documentarului „Aliyah DaDa” regizat de Oana Giurgiu la Cinema Unirea din Botoșani – GALERIE FOTO!

În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată.

Regizoarea Oana Giurgiu a făcut, în 115 minute, o incursiune personală, bine documentată, în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale.

Filmul Aliyah DaDa abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

Premiera cinematografică la Botoșani a avut loc sâmbătă seara, în prezența regizoarei Oana Giurgiu și a Letiției Ștefănescu, realizatoarea motajului.

“E o poveste pe care nu o știți și mă tem că știm foarte puține despre istoria noastră. Suntem aici, la Botoșani nu întâmplător, pentru că o parte din povestea filmului  are ca punct de plecare Moldova, și mai exact Nordul Moldovei. În film este vorba despre emigrația evreilor din România, este vorba despre istoria țării noastre. Am început cu o poveste și am ajuns la alta și la alta și așa au ieșit 130 de ani de istorie. Unul dintre personaje este născut aici, la Botoșani, și ne spune povestea absolut halucinantă: povestea unui copil în timpul războiului, lucruri neștiute nici măcar de părinții lui. Mai este o poveste în film, care e la fel de interesantă. Începe mai devreme, în 1882, când o parte din evreii din Moldova au emigrat în Palestina. Oamenii cu care am vorbit au acum peste 80 de ani, unul dintre ei, care nu a fost niciodată în România, își amintește despre mămăliga pe care o făcea bunica lui. L-am întrebat dacă ar vrea să vină în România și a spus că ar vrea să vină la Botoșani și m-a întrebat cum arată Botoșaniul? ” a mărturisit Oana Giurgiu.

Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, producător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, iar imaginea de Mihai Tănase.

Aliyah este un termen evreiesc care înseamnă urcare, întoarcerea la Pământul Sfânt, e ceea ce evreii denumesc întoarcerea lor către Palestina, către Țara Sfântă. E un film foarte greu, pentru că nu se bazează doar pe material filmat doar în prezent. O treime sunt din prezent, o altă treime sunt materiale de arhivă, căutate în patru arhive de la Londra, Ierusalim și România, o altă treime sunt colajele, care reprezintă o bucățică aparte și total deosebită a materialului la care am lucrat” a spus Letiția Ștefănescu.

În săptămâna 6 – 10 aprilie, Aliyah DaDa va fi proiectat în fiecare zi de la ora 13.00 la Cinema Unirea.

film-evrei film-evrei3 film-evrei2 film-evrei4 film-evrei6 film-evrei5 film-evrei7 film-evrei8 film-evrei9 film-evrei10

film-evrei21film-evrei11 film-evrei12 film-evrei19 film-evrei18 film-evrei20 film-evrei22 film-evrei23 film-evrei24 film-evrei25 film-evrei26 film-evrei27 film-evrei28 film-evrei29 film-evrei31 film-evrei30 film-evrei33 film-evrei32 film-evrei34 film-evrei36 film-evrei37 film-evrei42 film-evrei41 film-evrei40 film-evrei39 film-evrei38 film-evrei44 film-evrei45 film-evrei46 film-evrei47 film-evrei50 film-evrei48 film-evrei51  film-evrei54 film-evrei53film-evrei57

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page